Zgłoś do moderatoraNa to wygląda, choć chwilowych wahań kursów wukluczyć nie można, ponieważ ZGI jeszcze nie odtrąbiła zwyciestwa i nie zebrała tylu akcji, ile zamierza/ A zamierza zebrac duzo, tyle, żeby wystarczyło na ew. wezwanie po 5 złotych, czyli ok. 1,55 mln akcji.
A wszsytko po to, żeby sprzedać z milionowym zyskiem posiadane akcji i żeby nie było redukcji kupna - dlatego, tak podejrzewam, cena wezwania będzie niska i nikt poza ZGI nie bedzie sie akcji pozbywał. Jeśli takie wezwanie się powiedzie, w co wierzę, wówczas WK akcji pozostałycg w obrocie znacząco wzrośnie. A gdy nastęne wezwanie po niskiej cenie znowu sie uda, wówczas ta wartośc wzrośnie jeszcze bardziej. I być może uda się spółce skupić i umorzyć w tanio nawet ok. 87% akcji i najwiekszymi wygranymi będą ci, którzy akcje zachowają. Ja podekrzewam, że mogą to być na przykład członkowie zarządu, którzy zwiększają stan posiadania i jako jedyni czerpia od lat wymierne pozytki z bycia akcjonariuszami (są w zarządzie spółki). Dzieki operacji skup i umorzenia ich apkiet może się w efekcie okazac pakietem większościowym, > 95%, i to pozwoli im wycofac spółkę z GPW i wykupic przymusowo pozostałych. Na koniec w majątku spółki, po sprzedaży różnych aktywów, spłaceniu dlugów i wykupie ok87% akcji w celu umorzenia, może być tylko RT i Pasaż Simonsa i góra gotówki pozostała po wykupie........
Będzie się czym dzielić, ale miedzy niewielu akcjonariuszy, czyz nie?
A ponieważ, tak podejrzewam, ZGI również przewiduje taki rozwój sytuacji, to nie dziwi mnie zbieranie przez nią akcji po cenach, które umożliwią jej sprzedaż zakupionych walorów z zyskiem nawet przy cenie 5-6 złotych.
A ponieważ sprzedających po obecnych cenach zbyt wielu nie ma, to mamy wzrost kursu na skromniutkich wolumenach.
3o kwietnia będzie publikacja sprawozdania rocznego, skąd dowiemy sie o stanie portfela TFI Quercus. Przekonamy się, czy za oobecna podażą stał fundusz, czy, tak jak podejrzewam, ZGI. Nie wykulczam także, że w najbliższym okresie dowiemy siem o kolejnej sprzedaży akcji przez przewodniczącego RN, p. Turno.Nie wykluczam, że podobnie jak wceśniej, p. Turno sprzeda akcje poza rynkiem regulowanym, to znaczy na podstawie umowy cywilno-prawnej wszelkimi tego konsekwencjami.:)
Taka jest moja spekulacja.