Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  10,40 zł , zmiana od tamtej pory: 47,12%

Re: Dywidenda za 2021 rok

Dnia 2022-03-29 o godz. 16:30 ~tomaslfc14 napisał(a):
> To może pobawmy się w typera? Ja obstawiam dywidendę za 2021 rok na poziomie 1,58 zł. A Wy?

To jest niesamowicie ciekawa sprawa, przy 51% faktycznie wychodziłoby 1,58zł na akcję ale wtedy na kapitał zapasowy trafiłoby ponad 10mln, w ciągu 4 ostatnich lat ponad 16mln. Dlatego nieśmiało liczę na nieco podobny scenariusz jak na Torpol, gdzie pierwsze 2 lata na dywidendę przeznaczali 50%, później 65%, rok straty i ostatnie 3 lata odpowiednio około 70, 74, 75%. Zależy jakie plany dotyczące inwestycji ma spółka ale na moją logikę, obecnie jest chyba dobry czas by przeznaczyć np 70% na dywidendę co dałoby 2,17 zł na akcję. To wciąż zakładałoby ponad 6mln wpłacone na kapitał zapasowy a wyniki za 2022 również powinny być sensowne. Aczkolwiek to mocno życzeniowe z mojej strony - w pierwszej kolejności również stawiałbym na 1,58 zł ale skoro ta opcja już jest zajęta to typuję 2,17 zł :)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ATCCARGO 0,36% 14,00 2026-02-20 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.