Ja również posłuchałem sobie tej ciekawej według mnie rozmowy.
Zgadzam się Konradem Łapińskiem że wyceny na naszym rynku są obecnie faktycznie wyraźnie zaniżone (zarówno historycznie, jak i w relacji do innych giełd), co świadczy o nadal sporej nieefektywności naszego rynku. W tym sensie jest to złoty czas na zakupy, o ile ktoś ma oczywiście wolne środki i komfort trzymania pozycji na długi termin. I to się odnosi nie tylko do naszej perły, ale też szerzej do wielu ciekawych dobrze zarządzanych spółek z perspektywami, a jednocześnie nisko wycenianych.
Co do Scope, informacja o dywidendzie powinna ukazać się już niedługo. Być może jeszcze przed Wielkanocą zwołają Walne. 30 dni przed Walnym poznamy rekomendację Zarządu w zakresie wysokości dywidendy (teoretycznie najwcześniej 1 marca tj. w dniu publikacji raportu za zeszły rok). Walne będzie de facto tylko formalnością pod tym względem.
Wysokość dywidendy + nowe informacje o Bacteromicu i nowych projektach powinny na nowo rozruszać obroty, jak i sam kurs.
Warto zwrócić uwagę, że od przejęcia Curiosity informacje ze spółki miały raczej charakter czysto formalny (raporty okresowe, spłata i rozwiązanie umowy z EBI, zmiana siedziby, zmiana parkietu). Nastała absolutna cisza informacyjna jeśli chodzi o mięso tj. w zakresie statusu i postępów realizowanych projektów. Ostatnie tego typu newsy (nie licząc samego newsa o sprzedaży PCR ONE) Scope puszczał w maju 2022 r. Chyba wszyscy jesteśmy już trochę głodni tych najbardziej istotnych komunikatów. Pewnego dnia takie newsy w końcu jednak przyjdą :)