Spółka opublikowała politykę dywidendową. Aktualnie zadeklarowali wypłatę i zwiększenie z 50 do 70% ZN.
Zakładając że 4 kw br nie doda już nic do wyniku i będzie powieleniem 4kw 2020 r czyli 23 mln to mamy wynik roczny 141 mln co daje EPS 9,05 zł . Deklarowane 70 % stanowiłoby 6,33 zł na akcję. Zastanawiam się czy spółka nie będzie szukała jakiegoś ominięcia
własnych zapowiedzi bo zysk netto to jedno a gotówka na koncie drugie. Spółka jest pod presją słabych przepływów finansowych.
Inwestycje i wzrost bilansu wraz ze wzrostem cen aluminium powoduje ,że wypłata tak dużej dywidendy wiązałaby się chyba z koniecznością zaciągnięcia krótkoterminowego kredytu. Myślę , że na obecnym etapie zarząd nie odpowie jasno i czytelnie co zrobi w tej kwestii i co zarekomenduje. Trzeba poczekać. Dla mnie maksymalizacja dywidendy nie jest priorytetowa i w tej sytuacji zadowoliłoby mnie 50 % ZN czyli 4,50 na akcję.
Mniej zorientowanym polecam przeanalizowanie wskażnika ROE w kontekście wypłaty dywidendy. Wypłacanie dywidendy utrzymuje kapitały własne na niższym poziomie ale muszą one wystarczać do prawidłowego funkcjonowania firmy. W 2021r ROE grubo przewyższy 20 % . Wycenianie takiej spółki na C/Z 6-7 dla mnie jest " barbarzyństwem inwestycyjnym" dlatego we wszystkich swoich wpisach "gratuluję" zarządzającym OFE ich profesjonalizmu. Ta spółka to jest taki bajkowy Kopciuszek. Zawsze pod górkę i wiatr w oczy.
pzdr