Witam, pojawiły się wyniki za 1q i jest zgodnie z moimi oczekiwaniami. Mamy wzrost przychodów o 150%, przy założeniu tej dynamiki w całym roku powinniśmy się spodziewać przychodu na poziomie 3.5mln zł w całym 2021. Nie trzeba mówić że kontynuacja trendu na kolejny rok oznaczałoby zblizenie się do 10mln zł co samo w sobie jest dość budujące. Szanuje opinię osób które mówią o ryzyku. Ja sobie z niego doskonale zdaje sprawę jednak inaczej oceniam sytuację. Z resztą w raporcie rocznym zarząd doskonale wypunktowuje wszystkie ryzyka. Jeśli ktoś tu mówi o bankructwie to trudno nie zgodzić się z faktem że wiele jest czynników które może je spowodować. Niemniej są też istotne powody dla których przedsięwzięcie może zakończyć się sukcesem.
Wracając do tematu wyników za q1, myślę że dynamika nie powinna nikogo przesadnie martwić. Mówimy o wzroście 150% a proszę zauważyć że w zeszłym roku lockdown swiatowy dał o sobie znać dopiero w marcu czyli de fakto pod koniec kwartału. W tym roku mniejszy lub większy lockdown trwal w najlepsze cały okres. Dla mnie to pewnego rodzaju optymistyczny znak. Zakładając brak kolejnego twardego lockdown na jesieni, osobiście spodziewam się kontynuacji wzrostu przychodów o 150% na cały rok a być może nawet o 200%.
Co się zaś tyczy zysku, proszę zwrócić uwagę że wzrost przychodow o 150% przyniósł za sobą wzrost kosztów sprzedanych produktów o zaledwie 20%.
Na koniec jeśli chodzi o sam zysk netto to z pozoru martwić może fakt że spółka znowu spaliła mówiąc kolokwialnie 1.2m usd jednak patrząc na to bliżej widać że z tego 700k usd to jedynie koszt finansowy o charakterze księgowym wynikający z różnic kursów walut. Wspomnę tylko że dla inwestora którego waluta jest USD ten koszt nie ma żadnego znaczenia, i vice versa analogiczny zysk byłby bez znaczenia.
Podsumowując uważam że spółka nadal jest wielce ryzykowna jednak wyniki za q1 potwierdzają dla mnie utrzymywanie posiadanej pozycji akcji. Uważam że przy aktualnym trendzie współczynnik wyceny do przychodów na poziomie (forward looking za 2021) około 23/1 jest dość zanizony na tle innych spółek. Dość wspomnieć Datawalk który w lipcu zeszłego roku wyceniony był na poziomie 70-80.
Kwestia oceny szerokiego grona inwestorów pozostaje potencjał jednak jeśli ten miałby być dostrzezony, wycena ma podstawy by wzrosnąć x2 lub x3. Dla mnie kluczowe będzie utrzymanie trendu przychodów w kolejnych kwartałach 2021.
Na zakończenie powyższy wpis to jedynie moja opinia oparta analiza i jakaś tam wiedzą jednak nikogo nie namawiam do inwestowania, gdyż ryzyko jest znaczne zatem każdy powinien ocenić je sam na podstawie publicznie dostępnych informacji.
Pozdrawiam