Dnia 2013-03-19 o godz. 11:18 ~kosmaty50 napisał(a):
> no może i np w 2020 i tak będzie-pytanie tylko czy ktoś
> jest zainteresowany?przecież jak ktoś inwestuje pieniądze
> na new connect to nie na emeryturę-chyba że jest... to może
> i tak
Kłapouchy (bez urazy), kilka lat temu namawiałem swoich kumpli i rodzinę aby inwestowali w emerytury i brali na NC papier EEX, mniej więcej po złotówce. Wiedziałem, że spółka znalazła zaje... lukę rynkową i opracowała doskonały model biznesowy. Obłupił się mój kuzyn, którego namawiałem na zainwestowania, kupił za równiutko 100tys ze średnią około 1zł i kilkanaście groszy. Doszliśmy już prawie do 2 zł na EEX i wtedy fundusz wywalił chyba z 30% papieru, cena dramatycznie wróciła do złotówki. Sprinterzy wywalili papier na wyścigi a ci, którzy rozumieli cudowny sposób na biznes właścicieli EEX powiększali pozycje (np, Sławek z forum).
Po miesiącu papier ruszył, po roku gdy EEX przechodził na dorosła giełdę sprzedałem (tak planowałem) po 8 zł a po 2 latach papier ocierał się o 24zł...
Pomiędzy dawnym EEX i AEDES są wielkie różnice a łączy jedynie jedno, świetnie radzą sobie z własnym biznesem, zarabiają i przynoszą wymierny dochód. EEX pomimo genialnego modelu biznesowego ma dosyć nisko granice rozwoju, ich rynki zbytu nie wchłoną więcej towaru (komponentu do tworzyw) a i w końcu konkurencja sie rozrusza. AEDES teoretycznie nie ma granic rozwoju i może powtórzyć drogę gigantów budowlanki.
Kłapouchy, schowaj papier głęboko, zabezpiecz aby się nie zniszczył i zapomnij o AEDES na rok, to nie papier dla sprinterów, to moim zdaniem świetna inwestycja na dłużej.
(Jak oczekujesz spektakularnych "jazd" to obserwuj SPC) ;)