Dnia 2011-09-22 o godz. 09:47 ~Niki napisał(a):
> Rafał, poniżej masz cały mój wpis na który łgarz-tropiciel
> nie odpowiedział, skopiowany bez modyfikacji. Chcesz zbijać
> moje argumenty to zapraszam do dyskusji, wrócę wieczorem.
> Gratuluję grubości portfela choć nie wiem co z nim robisz
> na tej spółce, chyba, że jest on siedmiocyfrowy z tymi
> cyframi po przecinku. No ale zostawmy portfele. No to
> poniżej wpis:
"Chłopie, choćbyś pękł to nie
> zacznę pisać, że jest wspaniale a będzie jeszcze lepiej.
> Nie naganiam na spadki ale wyrażam swoje obawy. Jak jesteś
> taki pewny spółki i inni też to dlaczego nie kupujesz za
> piątaka jak spółka nie tak dawno była po dychu? Toż to
> przecież połowa ceny! A teraz gościu możesz ze mną
> polemizować:
1. Napisałem o "zabawie z
> apartamentem" - czy chcesz mi powiedzieć, że
> wszystkie normalne firmy tak robią, czy też może jeszcze
> większy idiotyzm, że spółka ma to wpisane jako zakres
> działalności według klasyfikacji PKD?
2. Napisałem o
> "wewnętrznej emisji po 7 i 13 zł" - czy
> chcesz mi powiedzieć, że to inwestorzy zewnętrzni
> dostrzegli mega potencjał i zapłacili ponad 40% premii (5zł
> -7zł) lub grubo ponad 100% (5zł-13zł)? Sorry ale takich
> przypadków to nie zna nawet historia Związku Radzieckiego.
> Jeżeli ja mam racje, a okaże się kto objął wkrótce, to
> główny akcjonariusz nas rozwodnił, to tak na marginesie.
> 3. Napisałem o swoich obawach, że ta kasa z tych emisji
> mogła zostać zawrócona i jeżeli wyniki FGasenko za Q3 będą
> kiepskie w porównaniu z Q2 to będzie dowód - nie twierdzę,
> że tak będzie ale takie mam obawy i co nie mogę o tym
> napisać bo ci to nie pasuje, nie jest po linii partyjnej
> czy co?
4. Napisałem, że kurs zjechał z 10 do 6 a teraz to
> już i nawet 5, nie ma popytu itd. I co może to też nie
> prawda? Może wzrosty były ostatnio tylko przysnąłem?
5.
> Napisałem również, że budowa rafinerii pod Moskwą to bujda,
> pic (dalej tak uważam), trzeba mieć minimum wyobraźni, żeby
> wiedzieć ile taka zabawa może kosztować. Kurde jeszcze,
> gdzie? Pod Moskwą, jasne tam ziemia to taniocha, chyba, że
> "pod" to jest z 200 km
> "od".
Powiedz mi człowieku w czym nie ma
> tu logiki. No powiedz a jak nie to weź się lepiej zajmij
> czym innym bo z logiką i umiejętnością krytycznej analizy
> (wiem, jak się ma akcje to trudne bo wymaga dojrzałości i
> powiedzenia sobie "chyba nie jest dobrze, nie
> najlepiej zainwestowałem" - co zresztą zależy od
> horyzontu czasowego) jest u ciebie kiepściutko, drogi
> kolego. Mimo wszystko pozdro i życzę jak
> najlepiej."
1. Nie wszystkie i nie ma takiej potrzeby,żeby wszystkie to robiły. Masz strukturę właścicielską, która umożliwia takie transakcje. Być może była taka tymczasowa potrzeba, jak pisał Broader i również zgadzam się,że nie jest to do końca przejrzyste, ale (na Boga!) nie nazywajmy tego przekrętem. Każda spółka, która zakłada możliwość transakcji nieruchomościami, czy aktualnymi czy przyszłymi wpisuje sobie taki punkt PKD - to nic nie kosztuje.
2.Nie chodzi o dostrzeżenie potencjału przez zewnętrznych. Być może są to ludzie powiązani z kupowanymi spółkami i panem P.K. , ale chodzi o proporcje. Fesenko wyceniane przez właściciela we wstępnej ofercie sprzedaży na 4mln USD (13mln pln) "poszło" za 500tysięcy akcji BG i to jest istotny przelicznik. Podobnie RusOil. W obydwu przypadkach za cenę niewielkiego rozwodnienia przejęli istotne aktywa - wg wstępnej wyceny sprzedających warte ok.20mln pln kosztem 1.1mln akcji. Argument o kupowaniu na rynku uważam za kompletnie nietrafiony. Kupi 20tysięcy akcji i kurs wyniesie 10pln, po 10pln kupiłby kolejne 10-20k i do 15pln może by uzbierał 50k. To troszkę mało wobec 1.1mln prawda?
3. Można pisać o obawach, choć trend wyników Fesenko jest dość wyraźny. Dla Ciebie natomiast z jakichś powodów niewidoczny :) Zapominasz też o RusOil- być może czegoś się dowiemy o tej spółce w najbliższym raporcie kwartalnym albo na podstawie odrębnego komunikatu. Wiemy,że po dzisiejszym kursie mają około 10mln pln obrotu kwartalnie i duży potencjał wzrostu (20,30mln,...?). RO może zaszaleć, bo w pewnym sensie poprzez własną blendownię jest producentem paliw, a marże producenta są już zdecydowanie większe niż spółki handlowej.
4. Zjechał. Pamiętam jak kupowałem w 2009 roku kilkadziesiąt tysięcy akcji AB po 3pln. Też nie było popytu, podaż za to naciskała solidnie. Teraz kurs po spadkach wynosi ok.19pln, a było ponad 25(ja sprzedałem po 13pln). Takich spółek były dziesiątki i teraz też zaczynają się pojawiać. Nie zmienia to faktu,że codzienne pisanie,że spada i nie ma popytu i może mieć to związek z wynikami Fesenko uważam za złą wolę albo kompletny brak doświadczenia na GPW.
5. Nie znamy szczegółów przedsięwzięcia. Dużo wskazuje na to,że BG mógłby sam tego nie udźwignąć. Może jednak zawiązać spółkę 50 na 50% z udziałem np. Babajewa etc.
Dziś jest informacja o rafinerii, którą zamierza wybudować od zera Petrolinvest- wydajność 100tys. ton ropy (zakładam,że rocznie), koszt 15mln usd. Dużo? Wyobraźmy sobie,że budujemy rafinerię na połowę albo 1/3 mocy. 5mln dolarów i sprawa załatwiona. Nie znamy aktywów RusOil- może to będzie na działce RO? Dużo niewiadomych, ale wszelkie zapowiedzi Zarządu i W Inv. się ziściły, więc naprawdę nie ma podstaw do nazywania ich oszustami (tak, tak moja droga- pisanie,że "coś jest wyssane z palca" uważam za nazywanie autora wypowiedzi "kłamcą")
Zresztą niejasności uważam za największy mankament spółki. Gdybyśmy znali szczegółowe aktywa Fesenko, RusOil, szczegółowe plany strategiczne obydwu, szczegóły wszelkich transakcji wewnątrz grupy P.Wiśniewskiego, to wszyscy byliby dużo spokojniejsi a wycena pewnie zdecydowanie wyższa. Tak mamy dość ryzykowną spółkę ze sporym potencjałem.
To tyle. Jeśli masz akcje to życzę Ci wszystkiego najlepszego. Jeśli nie masz, to też. :))
Pozdrawiam
ps. I uważaj na oczernianie, bo podpadasz pod paragraf.