Dnia 2016-02-16 o godz. 10:41 ~dovado napisał(a):
> Po pierwsze skonsolidowany zysk netto za 9 m-cy 2015 wynosi 6.225.000 zł a nie jak ty piszesz 3 mln
> SKONSOLIDOWANY ROZSZERZONY RAPORT ZA III KWARTAŁ 2015R Tabela 1 strona 7 6 225( Slownie szesc mln dwiescie dwadziescia piec tys )
>
> Po drugie w wynikach grupy SKONSOLIDOWANY ROZSZERZONY RAPORT ZA III KWARTAŁ 2015R sprzedaz mieszkan to 1/4 zysku wiec piszac o mieszkaniach nie uwzgledniles calego zysku grupy za styczen .tylko okolo 1/4 zysku.
> Nota 21.strona83 Wynik na sprzedaży Grupy Kapitałowej JHM DEVELOPMENT
> według segmentów
> dzialalnosc deweloperska 1 153 000 zł
> Sprzedaż usług wynajmu 4 200 000 zl
>
> Po trzecie koszty zarzadu odejmujesz od zysku netto a koszty te odjmuje sie z zysk brutto ze sprzedaży
> Zysk brutto grupy ze sprzedaży za 9- mcy 2015 wynosi 17 240 000 zł
>
> Po czwarte Koszty finansowe w tym odsetki odejmuje sie z zysku z działalności operacyjnej Zysk z działalności operacyjnej grupy za 9 m-cy 2015 wynosi 9 229 000 zł
> Zysk spolki zaleznej MARYWILSKA 44 Sp. z o.o. w Warszawie wynosi 3 191 000 i nie pisz wiecej że nie przynosi zysku bo to nie prawda .
>
> Po piate za obliczania zysku na nastepne miesiace sie nie bierz bo za podawanie nie prawdziwych informacji groza kary
> czego ci nie życze bo wkladasz w to dużo trudu.
W kolejności Ci odpowiem:
Po pierwsze, Mnie nie interesuje zysk skonsolidowany, ale jednostkowy JHM a ten za 3 kw 2015 roku wyniósł 3.191 tys. zł. Od 2011 roku JHM nie dostał ani złotówki od spółek z grupy (i nie dostanie) więc na dywidendę może przeznaczyć tylko zysk jaki sam uzyska. Marywilska sama wymaga pomocy bo wydatki inwestycyjne i spłata kredytu są wyższe od zysku. JHM 1 z uwagi na brak najemcy na pawilon w Starachowicach też przynosi od listopada straty. JHM 2 sprzedał dwa pawilony i zysku ma tyle co kot napłakał a JHM 3 nie ma już nic (nawet kapitał zakładowy zmniejszyli do minimum żeby ratować JHM).
Po drugie, tu również mieszasz grupę z JHM-em, lokale sprzedaje tylko JHM i bierzemy zysk tylko JHM. Sprzedaż do końca IIIQ2016 będzie mizerna,bo nowe lokale będą dopiero na przełomie 2016/2017. Dlatego już od styxcznia będą zbierać stratę (za styczeń jest ona nie mniejsza niż 28,8 tys. zł.
Po trzecie, co wcześniej napisałem, miesięczne koszty stałe JHM to kwota około 300 tys. zł. Zysk przy sprzedaży jedynie 8 lokali w styczniu to za mało aby pokryć koszty stałe stąd jak byś nie liczył strata za styczeń musi być.
Po czwarte, nigdy nie napisałem, że Marywilska nie ma zysku (jeśli tak to może mi wskażesz mój wpis). Natomiast napisałem, że JHM z zysku Marywilskiej nie dostanie nawet złotówki. Cały zysk idzie na sfinansowanie inwestycji i na spłatę kredytu.
Po piąte, moje informacje dotyczące JHM są jak najbardziej prawdziwe, co potwierdza sprzedaż i wynik finansowy za styczeń. A jak poczekamy na informacje o sprzedaży za luty to sam przyznasz mi race.
A tak na marginesie, to fakt, że wkładam trochę trudu w śledzenie JHM, ale mam trochę tych akcji i myślę że w 2016 roku na nich odrobie straty a nawet zarobię. W tym roku nie będzie miło i nie chciałbym aby co niektórzy już dziś mącili, że "zaraz" albo "już jutro" będzie rakieta, gdy tymczasem nic takiego nie będzie i wtedy będzie mniej rozczarowanych czy "ubranych" w niepotrzebną nadzieję.