no witam, może i nie jestem Lechem, ale też siedzę i bywam na Wasko. Obie spółki moim skromnym zdaniem są obecnie ciekawe (choć ciekawsze były kilka miesięcy temu, Wasko po 2,0-2,1 a Lena po 2,3-2,5), obie mają duży potencjał. Wskaźnikowo bardziej opłaca się Lena, ale jest stres, że obecnie może mieć przejściowo słabsze wyniki i trochę spaść. Na obu spółkach mamy kiepsko z płynnością, więc w 1-2 dni można polecieć o 10% w dół tylko dlatego, że ktoś chce spieniężyć marne 50 tys zł :) Wydarzyć się może wszystko. Ja uznaję, że giełda jest w dużym stopniu podobna do lotto - trzeba mieć mnóstwo szczęścia. Bo co z tego, że takie Wasko wygrywało konktrakty i polepszało wyniki skoro chodziło przez kilka miesięcy po 2,0-2,1. Nagłe wyskoki po 5-6% często były bez żadnych info i to w dni kiedy giełda szła 1% w dół, akurat na przekór szerokiemu rynkowi. No a wracając do Leny - na obecne czasy spółka z taką strukturą bilansu (np. kapitały własne/zadłużenie) to ewenement i moim zdaniem dzięki temu jest bardzo bezpieczna. Czy inni gracze giełdowi biorą to pod uwagę to nie wiem, ale ja śpię spokojnie :)
P.S. nie zachęcam do kupna żadnej ze spółek, bo sam chętnie wezmę więcej jak będzie jeszcze trochę taniej...