Dnia 2013-10-25 o godz. 22:20 ~Georg napisał(a):
> Pytanie do gdyniaka. Wg Ciebie spółka rosła od 13 IX po
> inf. o możliwym wniosku o upadłość, aż do jego złożenia.
> Jak zatem wytłumaczyć zachowanie kursu Foty po złożeniu
> wniosku do sądu końcem czerwca ?. Podobną sytuację mamy na
> Gancie. Pozdrawiam.
... ja wcale nie twierdzę, że to koniec wzrostów... spójrz na wykres 3-mczny. Ostatnie 4 dni bardzo ładnie pokazały kontynuację trendu wzrostowego... W sytuacji gdy kondycja finansowa spółki budzi poważny i uzasadniony niepokój, ogłoszenie upadłości układowej jest ucięciem niepotrzebnych spekulacji i przeważnie mając wydźwięk pozytywny uspokaja rynek... Reinhold ogłoszenie upadłości poprzedził jej zapowiedzią, więc wzrosty zaczęły się wcześniej. Układ jako taki zabezpiecza przed wierzycielami a władza nadal pozostaje w rękach zarządu a nie syndyka jak to ma miejsce w przypadku liwidacji. Myślę, że wzrost na RHD powinien być kontynuowany z kilku powodów:
1) układ powinien być formalnością i jest moim zdaniem bardzo korzystny dla s-ki
2) o ile z braku raportów nie mamy trupa w szafie to wartość księgowa powinna oscylować w okolicach zera lub lekko na plus co przy FF 4,2 mln akcji powinno się przełożyć na kurs
3) trzeba pamiętać, że upadłości nie zgłosił Reinhold Polska AB a jedynie jedna z 10-ciu spółek córek - RPP4. Spółki były powoływane do poszczególnych projektów: w tym RPP4 do budowy i sprzedaży Reinhold Center. W tej sytuacji jej rola się kończy i po rozliczeniu wierzytelności POWINNA zostać zlikwidowana!!! Nie mylić z likwidacją całej grupy!!!!
Podsumowując obecne zdarzenia można faktycznie postrzegać jako pozytywne kroki podjętej restrukturyzacji. Jeszcze raz podkreślam, że mnie martwi brak raportów okresowych od prawie roku!!! Za to można dostać bana!! Poza tym nie znamy aktualnej kondycji finansowej spółki... jakie jest jej obecne zadłużenie???