jak dla mnie najważniejszy jest systematyczny organiczny wzrost.
i to nie kursu a firmy jako takiej.
Kurs kiedyś odzwierciedli prawdziwą rzetelną wycenę.
Jeżeli jesteś spekulantem nie inwestorem albo traderem to rozumiem że chcesz w tydzień albo miesiąc zrobić te 5-10-15% jednak jak jesteś inwestorem to wiesz że kupujesz akcje po 55zł które kiedyś będą warte 200-500-1000zł i będziesz odbierał dywidendę 10-20-30% od zakupu co rok.
Niech firma podwoi zyski co jest realne przy tym tempie rozwoju liczmy pesymistycznie w ciągu 3-5lat to wyobraź sobie że masz lokatę na 20% która co roku wypłaca odsetki i możesz te pieniądze reinwestować lub przesrać na inne cele.
dlatego trzymam kciuki i życzę jak najlepiej.
p.s.
Revolut bardzo drogo liczy za swe usługi i coraz bardziej nadaje się do dla dzieci a nie dla inwestorów czy traderów.
Koszty obsługi w Revolut są wg mnie bardzo wysokie, wyższe niż mam w PKO.
Każdy rozsądny powinien używać XTB z taką ofertą bo sama siebie broni. nie wspomnę już o 300mln z samego podatku CIT co roku aby dać wam skalę wyobraźni jest to przykładowo 50 przyszkolnych sal sportowych rocznie! to się liczy wg mnie i to jest ważne!
Reklamują też SAXO tylko, że saxo to jest wielkościowo może już mniejsze niż XTB to jakiś mikro bank z Dani która ma 5mln mieszkańców.
Wspierajmy swoich! po co zarabiać mają inni.
Zarabiajmy my w podatkach w dywidendach itp!
Dla mnie XTB jak coca cola dla buffeta
czyli:
Jego średni ważony koszt zakupu to 3,25$ za akcję. W ten sposób ma dziś stopę zwrotu tylko i wyłącznie z dywidendy na poziomie 56,6% (1,84$ / 3,25$) zainwestowanego kapitału rocznie. Skumulowana dywidenda, którą zaksięgował od 1994 roku, wynosi już 26,31$ na akcję
Rozumiecie o co się rozchodzi gra? jaki potencjał jest w firmie? Ważne, że zagrożenie wycofaniem z giełdy nie istnieje bo muszą być jako broker wiarygodni i muszą być na giełdzie! (kazus TIM który notabene miałem, czy Kernel)
Buffet powiedział zapytany Czy nie boi się opowiadać jak zarabiać na giełdzie i zdradzać swoje know how? on odpowiedział: Nie, ponieważ nikt nie chce zostać bogatym powoli.
Przemyślcie!
Powodzenia dla XTB!