niestety ale wg mnie dywersyfikacja większa niż 10 spółek to jak strzelanie na ślepo.
Lepiej poczekać i znaleźć tą spółkę jedną która z pewnością równą 95% zwiększy swoją wartość w czasie i nawet jeśli w między czasie od naszego zakupu zrobi korektę na 25% to i tak zrobi te 100% -200% -500% wzrostu inaczej na giełdzie się nie wzbogacisz.
Zatem te 50% a może i 100% portfela w spółkę co do której jesteś przekonany to jest to.
Zakładam XTB wartość godziwą na tą chwilę przy przebiciu poprzedniego roku na około 110-160zł.
Jeżeli rozwój będzie równie prężny jak do tej pory to i więcej.
Sam nie wierzyłem kiedyś w 200zł (KLUB200), ale przy tych wynikach i tej szybkości rozwoju to bardziej wygląda na to nie czy tylko kiedy.
Generalnie Wystarczą Ci 3 spółki w Twojej karierze inwestora które zrobią z Ciebie krezusa. każda po 2-10x wzrostu.
dla mnie pierwszą był Mercator gdzie miałem ponad 50% portfela teraz jest to XTB gdzie mam ponad 50% portfela.
Tylko XTB jest o wiele lepszy bo płaci dywidendę (nie będzie tu wzrostów takich szybkich jak MEME Mercator :) )
Będą i są wzrosty ale które będą trwały dłużej nie 3 miesiące tylko w 3 lata spokojnie do celu.
Mamy tu dywidendę i ekspansję międzynarodową oraz rozwój.
Teraz jak to mówią czas stoi po naszej stronie.
Zakładam że w końcu nadejdzie większa korekta na rynkach a wtedy XTB zakosi zyskami jeszcze bardziej niż teraz z powodu zmienności, musi nadejść taki moment że VIX będzie wynosił 50 albo 40 wtedy zmienność będzie z nami a XTB będzie zarabiać rekordowe kwartały jak ten teraz