Mialem sie wlasnie zajac swoja robota :) ale juz trudno musi chwile poczekac. Hyhy. Kilka watkow wyzej napisalem, ze ucze sie tu nawet z niektorych wpisow Adiego i teraz tez jest ten przypadek. Miki wrzucil kilka wlasnych komentarzy ktore zainspirowaly mnie do powiedzenia ‚sprawdzam kolego'. Do osobistych uwag Mikiego nie bede sie odnosil, sa zupelnie zbedne, swiadcza o piszacym bardziej nizby chcial - szczegolnie przesmiewcze zaczepki do kobiet. Miki jestes akcjonariuszem BMX nie Blirta jak przyznales, a piszesz o BMX na forum Blirta, nie pierwszy raz. Wiesz jak to sie nazywa, wiec nie musimy tego wyjasniac jak i Twoich motywow pisania o BMX tutaj.
No i tak. Ale do rzeczy. Zaczne od tego co pisalem wielokrotnie : jakis czas temu szukalem spolek do zbudowania swojego portfela z sektora diagnostyki. Diagnostyki medycznej szeroko rozumianej (nie wylacznie covidowej). Dlaczego ten sektor? DIAGNOSTYKA MEDYCZNA MUSI PRZEJSC REWOLUCJE - STAC SIE TANIA I DOSTEPNA DLA SETEK MILIONOW ZWYKLYCH LUDZI. Dwa : DIAGNOSTYKA MUSI STAC SIE SPERSONALIZOWANA, DAJAC ZUPELNIE INNE MOZLIWOSCI DIAGNOZY I SKUTECZNEJ SPERSONALIZOWANEJ TERAPII.
Odpowiedzia na to jest dzis diagnostyka molekularna. Nie bede zanudzal co to jest i czym sie rozni od technik diagnozowania znanego od dziesiecioleci , przecwiczylem temat naprawde mocno. Napisze tylko, ze jest rewolucją i zmienia wszystko. Zbadalem wiekszosc spolek z tego sektora na NC i GPW. Wybralem dwie. W tym Blirt, ktory pobil reszte spolek, w tym BMX bez mrugniecia w wiekszosci punktow, ale przede wszystkim w jednym najwazniejszym punkcie, o tym nizej. I znowu, co wazne i co pisalem od poczatku : szukalem spolki na long, nie na miesiace czy rok to wazne, kiedy czytasz moje posty.
Dlaczego Blirt? To tez pisalem, wiec Miki wiesz to. Najwazniejsze i pierwsze: BLIRT MA JUZ GOTOWY PORTFEL WLASNYCH PRODUKTOW DO DIAGNOSTYKI MOLEKULARNEJ, nie wylacznie covidowej, tylko ogolnomedycznej - odsylam do googla jak szeroki wachlarz zastosowan ma diagnostyka molekularna, a do tego bardzo dynamicznie poszerza swoje pole. Blirt niczego nie musi. Jest w kompletnie innym momencie niz czesc spolek z tego sektora, ktore dopiero poszukuja swojego produktu lub niszy. Faza szukania na siebie pomyslu, produktu, zespolu i inwestora itp. moze trwac latami i jest obciazona ogromnym ryzykiem niepowodzenia, co juz niektore spolki przerabiaja, nie bede wymienial nazw. Druga czesc spolek, dopiero szuka rynku zbytu na swoje produkty, ale zmagaja sie z regulacjami, konkurencja, partnerstwem, finansowaniem etc. BLIRT MA PAKIET SWOICH PRODUKTOW POCOVIDOWYCH, KTORE JUZ SPRZEDAJE GLOBALNIE. Juz jest w lancuchu globalnej ogolnomedycznej diagnostyki molekularnej. Ostatni rok skupia sie na podnoszeniu jakosi kazdego elementu ukladanki stajac sie coraz powazniejszym graczem GLOBALNYM.
Jak to widze w BMX. Przytlaczajaca przewaga struktury portfela produktow i przychodow BMX to covidowe testy - jesli jest inaczej to prosze mnie poprawic. Testy ktore wykrywaja covid. Nie uzyjesz testu covid do innych celow. A odczynniki Blirta owszem. Covid to maly skrawek mozliwosci zastosowan odczynnikow Blirta. To jest druga roznica, ZASADNICZA. Blirt i BMX skorzystaly i korzystaja na pandemii, ale ta roznica buduje przepasc miedzy moja ocena dlugoterminowej decyzji inwestowania w jedna z nich. Potencjal pocovidowy. Jesli BMX chce miec potencjal pocovidowy to musi wykonac bardzo duza prace. I jesli ogarniasz nieco sytuacje BMX to wyglada to tak ze BMX szuka aktualnie na siebie sposobu - co po covidzie? Po to chce wejsc na glowny parkiet. W biotechnologii, jak w farmaceutyce na wejscie w nowe produkty potrzebujesz ASTRONOMICZNYCH pieniedzy i partnerstwa. Zyski BMX z pandemii to przy tym drobniaki. Jako spolka z NC maja na to mniejsze szanse. Powiem Ci jak to widze. BMX wie ze bez strategicznego finansowania nie rozwinie sie, co znaczy ze prawdopodobnie nie przetrwa. Dlatego jesli wejdzie na GPW to podejrzewam, ze czeka Was potezna emisja nowych papierow i z niego pozyska czesc finansowania, ale to i tak bedzie o wiele za malo. Pomysl jak zachowa sie wtedy kurs BMX. Dodatkowo niepokoi fakt ze audytor, ktory mial przeanalizowac dokumenty BMX i pomoc im wejsc na GPW rozwiazal z BMX umowe. BMX szuka nowego audytora a daty trzeba przelozyc. Tu artykul dla zainteresowanych
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Biomaxima-wyboista-droga-z-NewConnect-na-GPW-8134477.html Byc moze wszystko sie ulozy i to tylko sprawy techniczne, czego zycze BMX i akcjonariuszom. Byc moze w tym celu zwolali walne. Ale na szczescie to nie jest moj problem.
I na koniec o emisji papierow serii P na Blircie. Nie odpowiedzialem Adiemu bo odpowiedź na to co mysle o nowych emisjach zawarlem na forum juz nie raz i nie tylko ja. Dlatego to ja zadalem jemu pytanie, co tu robi od tak dawna, uprawiajac bardzo negatywna narracje spolki i osob ktore o niej pisza merytorycznie. Nie odpowiedzial a dalej robil personalne wycieczki. Co do Ciebie to mysle ze skrecasz w kierunku postow o zabarwieniu osobistym, ale nie zapominam niejednej ciekawej wymiany z Toba jakis czas temu. Mysle ze BMX jest na rozstaju drog i dlatego nie bez przyczyny znow na forum Blirta reklamujesz BMX.
Przypamne co mysle o emisji Blirta. Dla wielu inwestorow - szczegolnie tych wiekszych - wazny jest proporcjonalnie duzy freefloat spolki. Na Blircie jest on wciaz maly, o wysokosci kilku procent. Do takich spolek czesc inwestorow jest uprzedzona i zyczylaby sobie zeby spolka miala wiecej papierow na wolnym rynku. To jest uwazane jako zdrowsza sytuacja dla akcjonariusza. Czesc z nich nie weszla albo wyszla z Blirta wlasnie ze wzgledu na freefloat i plynnosc. Do zarzadu mam niezmiennie zaufanie, jesli to sie zmieni to napisze o tym. W tym przypadku zarzad ma naturalne prawo do przyznawania w ramach programow motywacyjnych premii jako gotowki lub akcji. I z tego prawa korzysta, jak wiele innych spolek na gieldzie. Zwykle na ten fakt pomstuja kolarze, bo to czarny labedz, ktory wywala im na chwile scenariusz, na przyklad kolka na najblizszej fali covid. Adi? :p Kto gra na dluzej wie, ze emisja tej wielkosci co na Blircie, nie zmieni fundamentow wyceny spolki na dluzsza mete, a wiecej papierow na rynku ciezko oceniac negatywnie. Wszystko.
Blirt i BMX zaliczyly ponad 50% spadki z covidowych szczytow, a kiedy pisalem pierwsze posty tutaj BMX tak jak Blirt bylo nieco wyzej niz dzisiaj, to wynika z popandemicznego sentymentu. Teraz wazne jak spolki poradza sobie z wlasnym biznesem, a za tym wierze ze pojdzie kurs. Zycze Ci sukcesow na BMX, byc moze odnotujecie teraz lokalnie wzrost na 4 fali, byc moze Blirt tez. Ale ja jestem gdzie indziej. Chce wzrostu naturalnego, stabilnego i o poteznych zakresach patrzac z perspektywy longa, wynikajacego z fundamentow sektora i spolki, a nie 2 miesiecznej fali pandemii. Mnie nie interesuje tu 20% czy 50%. Ja czekam na zupelnie inne poziomy. Co nie znaczy ze na Blircie nie ma ryzyk i moj plan moze sie nie powiesc. Ale... na ktorej spolce ich nie ma?
Ten wpis to zbior moich osobistych odczuc jako inwestora amatora, moga byc bardzo subiektywne i oczywiscie bledne. Nic z tego co tu napisalem nie jest porada ani rekomendacja dla nikogo z Was. Kazdy musi sam podjac swoje decyzje i ryzyka na podstawie wlasnych analiz. Ten wpis troche pokazuje jak ja to robie. Za caly sektor biotech trzymam kciuki, aby wyszedl obronna reka z pandemii i odnalazl sie w nowej rzeczywistosci. Dziekuje ze przeczytaliscie. Milego dnia wszystkim. Dzisiaj juz tu nie zagladam :))) Ale ciekawy jestem komentarzy w nowym watku Pati.