Hej,
Sam posiadam kilka tysięcy sztuk tej spółki. Na razie czekam. Widzę że jakiś idiota wywala pod koniec sesji po 2000szt. Może ma jakieś zobowiązania? Nie wiem lub specjalnie zaniża kurs. A co wiem!
Firma ma dobrze rozwiniętą strukturę przychodów z tendencją do wzrostów. W trakcje przełomu I i II kwartału raptownie spadły przychody, wynikało to ogólnej paniki czyli z ograniczania kosztów na reklamę ( recesja ograniczanie wydatków przez managerów). Firma jest średniej wielkości zatrudnia z 70 osób ( a inne na NC ile osób zatrudniają?). Ponad 48% dochodów generuje z kontraktów zagranicznych np:Renalt. Jak zaczynali współprace mieli znacznie niższą rentowność? Powód, euro kosztowało 3,65zł a teraz kosztuje średnio 4,11zł.. Teraz proponuje popatrzeć na raporty z 2007r i 2008r w którym widzimy że obroty zwiększają się od 30% do 46%. w ostatnich dwóch kwartałach .Ostatnio podpisali umowy z Renalt- RPA,Litwa,Łotwa i UK.
Proponuje poczytać http://www.makolab.pl/pl/news/
a jeszcze taki drobny szczegół - na razie Fabryka Diet jest wyceniana na 0.70zł czyli 0.38zł mają pewnego zysku.
113465szt 0,70-0,32 = 0,38x113465 = 43116zł czystego zysku.
Posiadają 4.84%akcji FD, a dlaczego Zarząd kupił papiery? Robi tej firmie stronę internetową. Zarządy się dogadały wiedzą więcej nisz rynek, dlatego zainwestowali kasę. Jestem spokojny o zyski tej spółeczki na koniec roku. Trzeba się tylko trochę wysilić poszperać i podzwonić. A odnośnie analizy fundamentalnej większość spółek na głównym parkiecie GPW jest znacznie wyżej wycenianych. Ciekawe kiedy kapitał zacznie przelewać się na NC? Spółka miała rekordy cenowe przy 26,50zł wynika z analizy technicznej. Mam takie wnioski, że do cierpliwych świat należy. Udanych inwestycji życzę wszystkim.