Ukraina działa na terrorystyczne ataki na ludność cywilną i dzieci.
Eksplozje na okupowanym Krymie i obwodzie briańskim: „bawełna” pojawiła się w obiektach wojskowych - szczegóły (wideo, zdjęcia) (aktualizacja)
SBU zniszczyła przeciwlotniczy system rakietowy Pantsir-S1 i trzy wrogie śmigłowce
W sobotę wieczorem na tymczasowo okupowanym Krymie słyszano serię eksplozji. Drony zaatakowały lotnisko wojskowe Kirovskoe, po czym nastąpił wybuch amunicji i wybuchł pożar. Poinformowała o tym SBU.
„Ogień uszkodził elementy lotnicze, systemy obrony przeciwlotniczej, składy amunicji, a także bezzałogowe statki powietrzne rozpoznawcze i uderzeniowe wroga” – poinformował departament.
W wyniku specjalnej operacji mającej na celu zmniejszenie potencjału militarnego Federacji Rosyjskiej, ukraińskie służby specjalne zniszczyły ZGRK i śmigłowce.
„Dostępne dane wskazują na zniszczenie śmigłowców wielozadaniowych i szturmowych Mi-8, Mi-26 i Mi-28, a także samobieżnego przeciwlotniczego kompleksu rakietowo-armatowego „Pantsir-S1”. W nocy doszło do wtórnej detonacji na lotnisku wroga” – donosi SBU.
„Przybycie było potężne. Nasi subskrybenci ze wsi Krasnosilskie, Jaskrawe Pole, Trudolyubivka i osady Kirovske donieśli o silnym pożarze na lotnisku, z którego dym był widoczny rano” – zauważyli.
https://www-5-ua.translate.goog/media/pictures/original/313517.jpg?t=1751114028&_x_tr_sl=uk&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc„Według źródeł wywiadowczych ukraińskie drony uderzyły w obiekty 120. arsenału Głównego Zarządu Rakiet i Artylerii Ministerstwa Obrony Rosji. Informacje o konsekwencjach ataku są wyjaśniane” – czytamy w raporcie.
Pojawiły się również doniesienia o pożarze w stacji elektroenergetycznej w obwodzie biełgorodzkim.
„Dym widać z daleka: dziś około godziny 11 rano wybuchł pożar w podstacji elektrycznej w Wołokonowce w obwodzie biełgorodzkim. Miejscowi piszą na forach publicznych, że doszło do ataku drona. Możemy jedynie potwierdzić ich domysły. Ukraiński dron rzeczywiście przyleciał do podstacji, która znajduje się 20 kilometrów od granicy z Ukrainą” – donosił dziennikarz wojskowy
http
s://t.
me/Tsap
lienko/76548