Ukraiński MiG-29 zaatakował rosyjską bazę lotniczą w pobliżu Kurska.
Do ataku użyto bomb lotniczych AASM HAMMER.
Myśliwiec MiG-29 ukraińskich sił powietrznych zaatakował rosyjskie pozycje wojskowe we wsi Tetkino w obwodzie kurskim. Celem była dawna cukrownia, która według ukraińskich źródeł wojskowych była bazą okupantów.
Myśliwiec MiG-29 przeprowadził precyzyjny atak na koncentrację wojsk rosyjskich we wsi Tetkino w obwodzie kurskim. Celem był obiekt położony na terenie byłej cukrowni, wykorzystywanej przez wojsko rosyjskie jako baza. Ukraińscy piloci wojskowi opublikowali nagranie z ataku.
Atak przeprowadzono przy użyciu bomb lotniczych AASM HAMMER. Ponadto, według Sztabu Generalnego Sił Zbrojnych Ukrainy, w ciągu ostatnich 24 godzin samoloty, wojska rakietowe i artyleria Sił Obronnych Ukrainy zaatakowały szereg celów wroga. W szczególności, trafiono cztery centra dowodzenia dronami, pięć obszarów koncentracji wojsk wroga oraz jeden ważny obiekt.
htt
ps://t.
me/Fa
stF
oc
us/118962
Rosyjskie lotniska na Krymie zostały masowo zaatakowane przez drony.
W nocy 29 kwietnia na tymczasowo okupowanym Krymie doszło do serii eksplozji . Rosyjskie obiekty wojskowe, w tym lotniska Saki, Kirowskie i Gwardyjskie, prawdopodobnie padły ofiarą zmasowanego ataku dronów.
Informację tę podają lokalne kanały, naoczni świadkowie i ruch „ Atesh"
Według wstępnych danych eksplozje odnotowano w rejonach sackim i kirowskim, w pobliżu Sewastopola, w rejonie teodozjańskim, w rejonie bachczysarajskim oraz w Symferopolu.
Naoczni świadkowie relacjonują liczne loty dronów, potężne eksplozje i chaotyczne działania rosyjskiej obrony powietrznej.
Głównymi celami ataku były prawdopodobnie lotniska wojskowe. W szczególności odgłosy detonacji słychać było w pobliżu lotniska Kirowskoje po serii eksplozji.
„Saki” w Nowofedoriwce – zarejestrowano potężną eksplozję. Lotnisko „Gwardyjskie” – mogło również zostać trafione. Wcześniej słyszano eksplozje w pobliżu lotniska Belbek.
Według naocznych świadków, rosyjscy żołnierze pospiesznie podnieśli w powietrze helikoptery i samoloty, próbując usunąć atakowany sprzęt. Nad niektórymi obszarami operowały również myśliwce.
Nie ma jeszcze oficjalnych informacji na temat skali zniszczeń. Dane dotyczące liczby trafień i strat są obecnie dopracowywane.
Dowódca SBS poinformował o zniszczeniu dwóch rosyjskich śmigłowców w obwodzie woroneskim
Siły systemów bezzałogowych „namierzyły i zaatakowały” dwa rosyjskie śmigłowce Mi-28 i Mi-17 w obwodzie woroneskim w Rosji, poinformował 29 kwietnia dowódca SBS Robert „Magyar” Brovdy.
Według niego, ukraińskie drony uderzyły w lądowisko polowe w odległości ponad 150 kilometrów od linii kontaktu bojowego z czterema śmigłowcami Mi-28 i Mi-17. Śmigłowce wykonywały tankowanie operacyjne i międzylotową kontrolę techniczną.
Atak przeprowadzili piloci połączonych załóg 429. samodzielnej brygady Achilles i 43. samodzielnej brygady artylerii w ramach operacji opracowanej wspólnie z Centrum Operacji Specjalnych „A” SBU.