Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Co z tymi farmami wiatrowymi?

Racja.

Z 50 ujawnionych (ta Unio Verde to 14 wiatraków po 4,1 MW!!!) gdy wprowadzali 10H wysokim standardem było 2,0 MW często 3,2-3,5 MW. A wysokość gondoli 80-110 m (zwykle 90-100; 90%)...
Ale jeszcze są nie ujawnione...

Figene nie dotyczy 10H... wszystkie projekty maja prawomocne poza na bud, umowy przyłączeniowe i zgody na udział w aukcji, choć to akurat nic nie wnosi, bo PPA są 3-4 x bardziej dochodowe.

Tylko wśród "ludu" opinia jest taka : WIATRAKI=10H=NIE WOLNO BUDOWAĆ=GÓWNO.

I to ma niestety wpływ na FIG.

Zamiast tego narobiło nie prosumentów, którzy rozpieprzyli do reszty ze swoimi 3-6 kW na 230 V sieci przesyłowe.
Bo energię MOŻNA MAGAZYNOWAĆ!!! Tylko nie w aku!!!

70-75% energii gospodarstwo domowe zużywa na ogrzewanie (CO i woda użytkowa) wiec nadmiarem/niewykorzystaną energia należy... PODGRZAĆ WODĘ (OK 2,5-5 m3).

OFFGRID JEST ZNACZNIE LEPSZY, niż sprzedaż i odkupywanie ergi z pół ceny.

Pamiętajcie tylko, że z 1 ha PV rocznie wyprodukuje nie max 1000 MWh
Wiatrak 3,5 MW wytworzy 12 000 MWh rocznie a zajmie max 1000 m2... (500 ale jeszcze doliczyłem ok 300 m drogi gruntowej przez pola)

Więc zamiast 0,1 ha pod wiatrak trzeba 12 ha pod panele i jeszcze ze 2 na drogi techniczne, budynki itp.

Utylizacja... Łopaty jako zbrojenia do małej architektury, albo tzw zbrojenie rozproszone, wieża - stal, gondola-no chyba nie musze tłumaczyć..., fundament (kółeczko 25-30 m śr i 3-6 m wysokości!) można wykorzystać ponownie - repowering) albo umieścić 1-2 m POD GLĘBĄ (w której próchnicy/humusu jest max 30-40 cm

Dziś już nie produkuje się praktycznie 2,0 MW. i nie podnosi gondoli powyżej 140 bo ze 100 do 105 m to koszt wyższy nap o 10 tys.
a ze 105 do 110 to juz o 25-30 tys... teraz zwiększa nie średnie wirnika 140-160 m... (kiedyś 97-100...
Gamesa G114 (114 m średnicy) to był szał o 40% większej produktywności niż G97.)

Większe średnice umożliwiła technologia: sztywniejsze łopaty, "lotki/dyfuzory" na końcach tłumiące wibracje i zmniejszenie masy (mniejsza siła odśrodkowa).

Do tego większą sprawność samych generatorów i 10-15% mniejsze tarcie na przekładni - kształt, gładkość zębatek i twardość (mniej się odkształcają pod naciskiem) a więc te 10-15% zamiast na ciepło z tarcia idzie na prądnicę.

Ale ad rem... Może spaść... może wzrosnąć... 10H zwiększy zaufanie inwestorów.
Ceny i marże max PPA to pisługusowy chwyt reklamowy = kiełbasa wyborcza.

KE pokazała gdzie ma nasi sądy. rok temu pisałem, że Ziobro chce 1000 m... rząd 500, ale pewnie spotkają się po środku...
Wybaczcie... nie jestem z rządu, żaden ze mnie Ziobro... a "po środku wychodzi 750 m... projekt na razie mówi 0 700!!!

Jeśli w skali 1700-2500 m ( 10H !!!) pomyliłem się o 50m to jest to ok 5%...
Doświadczony snajper ma 90% skuteczności na ledwie 500 m i na strzelnicy :-)))

85% wiatraki 15% atom i jesteśmy eko (choć utylizacja atomu jest 3-5 x droższa niż jego budowa i 60 Letnia eksploatacja)

P.S. z "Investor" przechrzciłem się na "InVesTHOR"

"In" - insider, Ves - Vestas (największy udział w rynku europejskiego mają Duńczycy (>35%)
THOR (nordycki bóg burzy, piorunów (w końcu to prąd!!!), sił witalnych, wiatru, deszczu i opiekun ognisk domowych)

Taki żarcik... TO DLA WSZELKIEJ MAŚCI HEJTERÓW :-)))

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FIGENE 3,83% 0,49 2024-06-03 16:31:13
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.