Dnia 2008-10-17 o godz. 12:05 bogus napisał(a):
> Witam. Należałoby dokładnie sprawdzić, jaka jest prowizja w
> przypadku braku uruchomienia kredytu, może być forma opłaty
> za postawienie środków do dyspozycji. Proszę też dokładnie
> sprawdzić, czy np. bank nie zastrzegł sobie, że kredyt
> udzielany jest bez prowizji pod warunkiem jego
> uruchomienia. Może być też pobrana opłata za aneks do
> umowy. W samej umowie lub regulaminie banku powinien być
> zapis określający, co dzieje się w przypadku braku
> wykorzystania środków. Zwykle środki są stawiane do
> dyspozycji na określony czas, a później o ile nie zostaną
> uruchomione umowa wygasa. Reasumując proponuję jednak
> jeszcze raz dokładnie sprawdzić zapisy umowy. Pozdrawiam.
Witam
Dziękuję za szybką odpowiedź.
W umowie nie ma mowy o prowizji za postawienie środków do dyspozycji. Jest tylko jednorazowa prowizja "od kwoty udzielonego kredytu bank pobiera jednorazową , bezzwrotną prowizję w wysokości0.00 PLN płatną przed uruchomieniem kredytu"
Do kwoty kredytu mieli mi jeszcze doliczyć opłatę za opinię dot. zabezpieczenia kredytu w wysokości 400 zł.
W & 3 WYPŁATA KREDYTU
stoi napisane:
pkt 5. Termin uruchomienia kredytu nie może byc dłuższy niż 60 dni kalendarzowych od dnia sporządzenia niniejszej umowy.
pkt 7. "Niezłożenie dyspozycji uruchomienia środków z kredytu w terminie wskazanym w pkt 6 jest równoważne z rezygnacją z niwypłaconej kwoty."
Pkt 9. "Wygaśnięcie umowy. Umowa wygasa, jeżeli kredytobiorca nie spełni warunków określonych w niniejszym paragrafie w termnie 60 dni od daty sporządzenia umowy chyba , że bank wyrazi zgodę na przedłużenie tego terminu."
To tyle cytatów. Ja oczywiście nie dopełniłem warunków wypłaty tzn. nie złożyłem wniosku w sądzie o wpis do kw itd. itd.
A jeszcze żeby było ciekawiej, to wczoraj wieczorem zadzwoniła pani z centrali Millenium z informacją, że "decyzja o udzieleniu kredytu została anulaowna ze względu na ryzyko walutowe" Więc jej mówię, że ja już umowę podpisałem 4 sierpnia a ona nic o tym nie wiedziała. Widocznie mój wniosek w systemie widniał jako decyzja do podpisania umowy. Niezły bałagan!! I nie wiem czy się tym dalej przejmować?
Jeszcze raz dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Rafał Fujawa