Nowa walcowania w Siemianiwicach Śląskich miała rozruch w okolicach października 2025 roku. Początkowo to głównie testy. Obecnie produkuje juz połowę zaplanowanych materiałów. Oczywiście dojscie do pełnych mocy produkcyjnych zajmie około roku od rozruchu i nie będzie proste. Docelowo będą tam produkować 0.5 mln ton. Co bardzo ważne to są wyroby kształtowe i są droższe od produktów żebrowanych ( które cognor produkował wcześniej) generują znacznie wyższą marżę. Cognor tez zwiększył moce produkcyjne w walcowni w Krakowie i doszedł nowy asortyment. Oprocz prętów żebrowanych prostych produkują też zwijane pręty tzw. walcówki gładkie, które już są dostępne na rynku. Ten rok bedzie zdecydowanie lepszy od 25 pod względem wolumenów i marży. Czy będą już zyski tego nie wiem. Sytuacja w Europie sie zmienia. Etsy trzeszczą w szwach i myślę, że dla hutnictwa, górnictwa, cemenyowni i przemysłu ciężkiego nadejdą lepsze czasy. Licze też na to, że pojawią sie kontrakty dla pgz/hsw co spekulacyjnie podbije kurs. Izostal też mam tak apropo. Zdrowa spółka, generująca zyski. Troche na minusie, że jest w grupie Stalprofil, ale perspektywy moim zdaniem tam bardzo dobre. Pozdrawiam i życzę udanego weekendu.