Ale tego podatku nie będzie przecież, teraz zbierają akcje po 16 zl. spadnie do 15 to po 15 będą zbierać...
Przy dywidendzie wg mnie najważniejsze to mieć akcje przed jakąś inf. na jej temat, także czekanie, bo może spadnie na 15. i sobie kupie to ryzyko spore, zwłaszcza, ze tutaj kurs łatwo zmienić o pare zł w jeden dzień.
Wg mnie, cierpliwość, obrać sobie jakąś cenne 16 17 18 itp i trzymać się jej, a jak spadnie o 1 zl poniżej wartości koszyka, to dokupić pakiecik.
Ile da jakakolwiek lokata przez rok? 8%minus podatki, a tutaj w rok? ile może urosnąć? a jak ktoś mi powie, ze spadnie do 8 zł, bo zysku nie ma to.. yhm.. i pare takich koszyków z różnych branż. WIG był na dnie, pytanie czy ktoś pogłębi dno o 10% czy 15%...
W inwestowaniu na giełdzie ludzie oczekują szybkich zysków.. a przecież jak kupujesz obligacje, lokaty to tam mrozisz kase na lata i bierzesz parę %... tutaj trzeba podejść tak samo do tematu.
Kupujesz teraz za część, dokupujesz za msc, lub dwa, i za rok, 2 przychodzisz wypłacić kasę, I nie siedzisz na giełdzie obserwująć spadki o 5% czy wzrosty o 10%, bo co to daje??
Miałem kupić CCC po 29, bylo 31 chyba.. teraz jest już po 40... spadnie znowu o 30%?? było kupić po 31-32 jak było w planie i czekać, a jakby spadło do 29 to dokupić, i tutaj to samo.
Nie da się wyczuć momentu, a przegapić łatwo.