Dnia 2021-10-05 o godz. 17:54 ~TUP napisał(a):
> Wiem, że pewnie nie chcesz znać mojego zdania ale pozwolę sobie napisać co sądzę o tego typu wpisach. Jak dla mnie wygląda to tak, że kupiłeś dla dywidendy i teraz robisz wszystko, żeby wróciło bo chcesz wyskoczyć kasując te ok 7-8%. To oczywiście tylko moje skromne zdanie.
TUP wiesz dobrze, że jestem na Alcie już od ponad roku, czyli sporo przed tym, nim zapadła decyzja o ostatniej dywidendzie. O Alcie więc myślę raczej w kategoriach długoterminowych. Z resztą tak jak już pisałem, ostatnio próbowałem dokupić trochę akcji.
Swoją drogą jak sobie wyobrażasz deklarację prezesa odnośnie dywidendy na przyszły rok? Czy praktykuje się coś podobnego na innych spółkach? Wszak przecież nie znasz jeszcze wyników za wszystkie kwartały... Ponadto nawet w sprawozdaniu zarządu z działalności w okresie I półrocza prezes przypomina, iż na Walnym Zgromadzeniu ALTA S.A. podjęło w dniu 29.06.2018r. uchwałę w sprawie przyjęcia Strategii Spółki w następującym brzmieniu:
"Strategia Spółki ALTA 2018-2022
W latach 2018-2022 ALTA przeprowadzi dezinwestycję pozostałych aktywów nieruchomościowych, planuje częściowe wyjście z projektu Siewierz Jeziorna, a pozyskane środki przeznaczać́ w dominującej części na wypłaty dla akcjonariuszy, w drodze dywidend i buy-backu.
Podstawową działalnością̨ ALTA będzie współinwestowanie w nowe projekty rewitalizacji i planowania obszarów miejskich, zarządzanie takimi projektami, jak też inspirowanie i inwestowanie w szeroko pojęte obszary zaspokajania potrzeb mieszkańców miast – zarówno technologiczne (smart city) jak i socjalne (sharing economy).
Zawsze kluczową zasadą będzie rozważenie wpływu podejmowanych przedsięwzięć na społeczeństwo i środowisko. "
TUPie liczyłem raczej na dyskusję czy, a jeśli tak to w jakim zakresie jest możliwe odrobienie strat (czy np. do kwoty sprzed czy po odcięciu dywidendy). Szkoda, że nie wypowiedziałeś się bardziej merytorycznie w temacie:)