Dnia 2019-09-20 o godz. 20:53 ~nadzorca napisał(a):
> To ile tego dopuścili? 13 tys akcji? Że nc jest dziadowski wiadomo od dawna ale ze sama giełda postradała już ostatecznie zmysły to jednak się nie spodziewałem. W IPO sprzedali 1000 akcji. Brawo giełda brawo.
Z całym szacunkiem, ale Kolega troszkę niesprawiedliwy jest :-)
1. Wszystkich akcji jest 123 tys., zatem te 10 procent w obrocie jest. Te niedopuszczone są w rękach insajderów - można miec - z naszego punktu widzenia- o to pretensje?
2. Spółka - jak czytam- chciała sprzedac w ofercie 50 tys. akcji. Nie było chętnych po 40 zł. Można miec o to do kogokolwiek pretensje?
3. Ładny debiut, ponad 100 proc do przodu zarobili ci nieliczni odważni z oferty publicznej (dziewięciu :-), to wychodzi po 110 akcji na głowę....) - mozna o to się złościć? Ja się cieszę, że komuś się udało na parę flaszek niezłych zarobić :-) Zarobku by nie było, gdyby posiadacze tych pozostałych dopuszczonych próbowali sprzedawać. Ale czy możemy o to się gniewać? :-) Wszak nie jesteśmy chyba giełdowymi zboczeńcami lubującymi się w oglądaniu 50-procentowych spadków na debiutach?
Przy okazji - polecam ten debiut wszystkim tym narzekającym na niektóre spółki o niskim FF. Bo - jak często czytam -" w takie coś się nie wchodzi". Otóż, jak widać, można wejść -ale nie trzeba pchac się tam ze 100 tys. zł.
A zresztą - dziś na tej spółce obroty wyniosły prawie 40 tys. To ponad 3 razy więcej niż np. na Infoscanie, o którym na początku roku czytałem, że to "dobra spółka i jedna z nielicznych gwarantujących przyzwoite obroty". Złośliwy jestem , bo delikatnie ostrzegałem.
NC dziadowski? No coż, na amerykańskim OTC Kolega znajdzie setki spółek o obrotach parę tysięcy dolarów na pół roku. I z ceną 1-2 centy.
Ja lubię NC - przeznaczony dla małych spółek daje często nam- małym inwestorom - naprawdę wielkie okazje. Może nie zarobi się milionów, ale w procentach potrafi to ładnie wyglądać - często dużo ładniej niż np. na Ursusie z głównego. Każdy może takie spółki z NC wymienić z własnego doświadczenia, więc ja o swoich pisać nie będę
.
Ale serdecznie pozdrawiam Kolegę i wszystkich innych- zwolenników i sceptyków w sprawie NC.
I jeszcze raz namawiam- nie przekreślajmy spółek o niskim FF :-)
A tym, którzy dziś kupowali e-XIM chciałbym pogratulowac, ale się wstrzymam przynajmniej do poniedziałku. Oby im rosło.