Pozwolę sobie przypomnieć to co jakiś czas temu odpowiedziałem OBSER a propos BPT Steel (OBSER chciał zbierać akcje Bowimu - od tego momentu kurs spadł o ponad 5%). Mam nadzieję, że choć częściowo odpowiada na Twoje pytanie ...
"@OBSER - a dlaczego chcesz zebrać akcje teraz? Ze względu na ostatni komunikat czy nadzieję na odbicie na rynku?
Jeśli chodzi o komunikat to istotne jest co kupuje Bowim. BPT Steel to nowa spółka zarejestrowana w lutym przez właścicieli firmy Prokstal (możesz sam sprawdzić w KRS-ie). Nie wiem co ta spółka posiada (nowa spółka - w KRS-ie nie ma jeszcze żadnych sprawozdań), bo działa w miejscu upadłej w zeszłym roku firmy BE Group. Jeśli przejęli nieruchomości to mogłoby być ciekawe, ale w takim razie po co Prokstal miałby sprzedawać 60% udziałów po cenie nominalnej? Chyba, że Prokstal był tylko podstawiony do transakcji, na Gowork pracownicy BE Group pisali o kimś z Sosnowca, kto według nich przyczynił się do upadku firmy. Bowim ... Sosnowiec, może to tylko przypadkowy zbieg okoliczności ...
Rynek - zalecam ostrożność, ceny stali znowu spadają, jest wycinka cenowa i nawet jeśli Bowim zwiększy tonaż to w drugim kwartale może znowu zrobić stratę. Chyba, że wyciągnie z kapelusza jakieś rezerwy, przeszacowania itd"