Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,34 zł , zmiana od tamtej pory: -70,59%

Re: Będzie porter BA!

Dnia 2017-12-06 o godz. 11:23 ~jaś napisał(a):
> Jaś ma świetny pomysł,podnieście śr.cenę o 20%,to wam się biznes domknie,a jak uda się podnieśc o 30% to wyjdziecie na plus,a jak zwiększycie do tego sprzedaż o 30% to będziecie mogli kupić sobie do zabawy następny Browar.
> Nie musicie dziękować to prezent od Jasia na Mikołajki

Nie rozumiecie chyba 2 rzeczy
1. co do cen sprzedaży małych flaszek porteru to niejest strategia browaru tylko moja sugestia, pomysł. Czy i po ile browar będzie to sprzedawał oraz jak rozleje nie wiem. Skąd niby mam wiedzieć? Obawiam się, że naleją to w stare bombki od Noteckiego, odrapane i ble i z produktu premium zrobią byle co. A może nawet gorzej rozleją to we flaszki 0,5l z badziewną eykietą. Zobaczymy.

2. To nie jest inwestycja wymagająca dodatkowych pieniędzy!
Browar ma doskonały porter. Sprzedają go w detalu po 13zł za 0,5l i on się dobrze sprzedaje. Leżakuje w tanku co powoduje jego zajęcie czyli podniesienie kosztów produkcji bo tank zalany porterem przez pół roku oznacza, że nie można w nim przez te pół roku fermentować innego piwa. A taka IPA potrzebuje ten sam tank na 3 tygodnie. Powiedzmy miesiąc. Można więc w tym samym czasie co porter za 13zł wtprodukować 6 butelek IPA. APA i podobnych i spredać je po 6-7 złotych.
Ale JEŚLI wlać ten porter w drewniane beczki po destylatach to
a/ tank nie jest zajęty
b/ powstaje produkt premium który normalnie na półkach nie schodzi z ceną poniżej 20zł za 0,33 a często sprzedaje się i po 30zł za małą butelkę i znika ze sklepów bo jest go z założenia mało.
Widawa uwarzyła w tym roku porter BA w beczkach po bourbonie (https://www.ratebeer.com/beer/widawa-porter-ba322tycki-w281dzony-24%C2%B0-bourbon-ba/378800/) premiera była chyba latem. Piwo ma chyba 2 lata termnu przydatności a kupujący wiedzą, że leżeć w piwnicy może i 4 lata. Spróbujcie sobie kupić flaszkę.

Oczywiście nie da sie oprzec biznesplanu o piwa długo leżakowane, ale mały regionalny browar jeśli chce odzyskac dobre imię wśród beer geeków którzy jak kogoś lubią to robią mu darmową reklamę musi także dac im te produkty za które będą go chwalić. Dodatkowo może mieć na nich bardzo wysoką marżę i nie odstawać z ceną na półce. Jeśli ktoś uważa, że to strategia szkodliwa to ... to ja nie wiem. Nie znajduję argumentów na potwierdzenie tezy, że coś co daje większy zysk jednostkowy przy jednoczesnym OBNIŻENIU kosztów produkcji może szkodzić.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
CZARNKOW -12,41% 0,12 2026-01-27 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.