Tak to niestety wygląda, że w przyszłym tygodniu, a może nawet i dzis zobaczymy 4,xx. Kurs apda już 17 tydzień i nie widąć znikąd nadziei na zmiane trendu. Dlaczego pozytywne informacje nie wywołały zainteresowania akcją, nie pojawili się nowi i liczni inwestorzy? Dlatego, że w tej spółce akcjomariusze tracą kapitał na skutek fatalnego zarządzania. W ostatnich 4 latach spólka odpisała ponad 100 mln złotych, a członkoiwe zarzadu zarobili kilkanaście milionów złotych. Obligatariusze kolejne kilkanaście milionów złotych, a akcjonariusze stracili na wartości akcji. Każdy może sobie sam odpowiedziec na pytanie, na czym spólka zarobi tyle pieniędzy, zeby spłacić zadłużenie i wypłaci dywidendę akcjonariuszom.
Czy spółka zarobi na PS? Jeszcze go nawet nie ma, a cały proces trwa już wiele, wiele lat, dług Serenusa urósł tak duzo, ze jesli nie dojdzie do zamiany, to bedzie musiała zamykać interes, a BBI odpisze kilkadziesiat milionów złotych z majatku własnego. Czy dojdzie do zamiany? Ja w to zaczynam wątpić. Ale nawet jeśli dojdzie do zamiany, na co BBI bedzie musiała wydac 20 mln złotych, to cały projekt na etapie wstepnym bedzie kosztował grubo ponad 53 mln złotych. 53 mln złótych za kawałek ziemi, na której powstabnie za kilka lat apartamentowiec o pow. 5,5 tysiecy m2. Każdy, kto ma troche pojęcia o deweloperce, wie, że wartośc nieruchomości gruntowej nie powinna być droższa niż ok. 15-20% wartości całej inwestycji, w tym wypadku ok. maks. 33 mln mln złotych z 165 mln złotych (5,5 tys. m2 x 30 tys. zł za m2). A tu bedziemy mieli na wartośc gruntu ok. 53 mln złotych (licząc odpisane wczesniej > 3 mln złotych przez BBI w 2019 roku). Widzymy, że zyski, jeśli nawet będą, to skromne i to za 4-5 lat. Jeśłi spółka zarobi brutto 12 tys. zł za m2, to w sumie bedzie to ok. 66 mln złotycg brutto. A projekt trwa juz ponad 10 lat. Za 15 lat, jeśłi wszystko dobrze pójdzie, spólka byc moze wybuduje i sprzeda apartamentowiec i zarobi ok. 66 mln złotych. Policzmy, średnio rocznie zarobi 4,4 mln złotych, przy rocznych kosztach ogólnych zarządu na poziomie 11 mln złotych i kosztach finansowych (obligacje) na poziomie 4 mln złotych. Z tych pieniedzy trzeba bedzie dodatkowo wykupić obligacje na kilkanaście, kilakdziesiąt milionów złotych. Widzimy, że ta inwestycja nie ma sensu dla akcjonariuszy, ma natomiast sens dla członków zarządu, którzy w tym okresie, czyli od 2011 roku, zarobią do czasu sprzedazy apartamentowca, kilkadziesiąt milionów złotych(wynagrodzenie za pracę:))
A RT? Czy RT da zarobić? Nominalnie da zarobic, ale projekt będzie realizowany bardzo długo. Ja spodziewam się, ze przed 2035 rokiem nie zostanie sprzedany, tak jak nie została sprzedana w całości Złota44, choc tam łopate wbito po rz pierwszy w 2008 roku.
W RT BBI bedzie miała docelowo 19% z ok. 60 tys. m2. Jeśłi spólka zarobi 12 tys.zł za m2, to BBI zarobi brutto ok. 137 mn złotych. I znowu licząc, że budowa i sprzedaz będą trwały 13 lat, daje to średniorocznie ok 11 mln złotych zysku, czyli tyle, ile wynoszą roczne koszty ogólne zarządu. A gdzie zyski dla akcjonariuszy?
Chłodni patrząc na działnoścć zarządu można powiedziec, że jego unmiejętności menedżerskie sa liche i to spostrzeżenia wynika z mojej zyczliwości, bo przeciez nie można wykluczyć, że w całej sprawie jest drugie dno.faktem jest bezspronym, że tu zarabiaja członkowie zarzadu, a akcjonariusze tracą na wartosci poisiadanych akcji. I to jest skutek nieudolnych rządów prezesa i kumpli, którzy z tego powodu wcale nie cierpia, ponieważ co rok dostaja miliony złotych wynagrodzenia w sumie, a poniewaz niektórym (?) z nich jestcze tego mało, to doją spółke na ok; 800 tysięcy złotych wynajmując jej spólkom zaleznym ogromne i drogie powierzchnie biurowe. Czy znajdzie się na foru ktos, kto powie, że moje słowa nie mają potwierdzenia w faktach? czekam.:)
I to wszystko sprawia, że nie ma zainteresowania akcjami. I dlatego mamy wolumeny obrotów na pozimie kilku tysięcy akcji dziennie w ujęciu rocznym.
To sie może zmienic, jeśłi w akcjonariacie pojawi się nowy, du zy gracz, który przejmie władze, wypedzi nieudolny zarząd, zlikwiduje spólkę,bo jak pokazałem wyżej, kontynuowanie projektów nie ma sensu ekonomicznego dla akxjonariuszy, i wypłaci na koniec akcjonariusozm ok. 21 złotych za akcję. To jest możliwe i ostatnia decyzja prezesa i kumpli o zawiązaniu porozumienia wskazuje, że jest to bardzo prawdopodobne.
A tymczasem czekaja na spadki kursu.
taka jest moja spekulacja.:)