do środy Energa nie istniała w świadomości wielu inwestorów zwłaszcza tych dużych funduszy - po ogłoszeniu zaproszenia ze strony Orlenu wielu inwestorów zwróciło uwagę w stronę Energi bo po pierwsze jest zagwarantowana duża płynność a po drugie są to prawdopodobnie łatwe pieniądze dla wielu specjalistów w raczej dość szybkim czasie - w tym tygodniu powinna być faktyczna wycena Energi przez rynek po opublikowaniu zaproszenia przez Orlen dlaczego - ?
zakładając, że Orlen w swoich analizach ma tabelę opłacalności dokończenia przejęcia Energi z progami realizacji :
przykładowo wyceniają Energę na WK 30 zł więc :
1; oferta powyżej rynku dla części spekulantów i zmęczonych akcjonariuszy i słupów którzy zbierali akcje dla Orlenu - 18,87 zł
2. część zaproszeń będzie z ceną wyższą bo co szkodzi ponegocjować o 10-15% więc nawet jeszcze przed świętami mogą podnieść cenę w obecnym zaproszeniu do 21 zł
3; oficjalne wezwanie do przekroczenia progu 95 % i delistingu w okolicach 25 zł
4; sądowanie ceny z pozostałymi którzy zostaną wykupieni przymusowo i np wk po 2-3 latach chyba że będą jakieś negocjacje i szybsze zakończenie sporu
podane progi i kwoty to tylko przykłady w odniesieniu do tego co teraz zrobią inni profesjonalni inwestorzy - myślę że te 20% spokojnie mogą ugrać i podbić cenę Orlenowi.
porównując z Tauronem który jest wyceniany przez rynek na ok 3x ebitda to za Energę też możemy cenić w okolicach 26-28 zł w dobrowolnej ofercie sprzedaży -
ja zbieram kasę po rodzinie i dokupuję a z zasłyszanych o rynku historii wiem że są tacy inwestorzy którzy w takich wezwaniach się uaktywniają bo to czysty bezpieczny zarobek tak więc do usłyszenia na wyższych poziomach