Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,03 zł , zmiana od tamtej pory: -33,33%

Re: Analiza odsprzedaży akcji zarządu w celu realizacji umowy

Czyli panowie preziowie mają obecnie akcji o wartości kilku - kilkunastu tysięcy zeta, więc nawet najgorsze szczury opuściły okręt.
Ale ja bym chciał, żeby ktoś mi logicznie wyjaśnił, w jaki sposób sprzedawanie akcji własnych prezesów (nie emisja) może być związane z umową re-finansowania spółki. Dla mnie się wyzbywali zwyczajnie po świńsku i mydlili oczy akcjonariuszom (mówię o infach), że w jakiś tajemniczy sposób pozyskują w ten sposób finansowanie dla spółki - sprzedając poza rynkiem własne akcje ??!!!
Nie ma żadnych dopłat do kapitału, nie zrobili dla siebie emisji, a zapewne nie sprzedali po to, żeby w taki sposób uzyskane dla siebie samych, czyli prywatne środki przeznaczyć na regulowanie zobowiązań spółki, nieprawdaż?
Nie orientuję się może jakoś fantastycznie w KNF-ach, zasadach GPW, ale zapewne składanie w imieniu spółki fałszywych oświadczeń celem uzyskania osobistych korzyści majątkowych jest karalne?

Zaznaczam, że poniższe i powyższe to tylko moje przypuszczenia i gdybanie, ale znając życie walili w rynek ile się dało, ale żeby puścić jeszcze więcej i nie musieć informować trzeba było pokombinować.
Dla mnie zrobili rzecz następującą:
1. Sprzedali słupowi / znajomemu / rodzinie na cywilnoprawną itp. - YY sztuk po XX - np. 80 groszy, itp. (najlepiej takiemu co miał już zyski na innych walorach kapitałowych i potrzebował straty, żeby zapłacić mniejszy podatek).
2. Informują via ESPI, że zbycie akcji jest związane z umową finansowania spółki, blah-blah-blah...pierdoły...
3. Taki przeciętny akcjonariusz sobie myśli: łooo kurka, ktoś mądrzejszy (grubas, inwestor) kupił za 80 groszy, a teraz na rynku jest za 50 groni - złoty interes, zaraz zbierze z rynku resztę po taniości i kurs poszybuje, więc biera ile wlizie, byda bogaty....:D
4. W tym czasie - znajomek/słup wali w rynek, ile wlezie, a omamieni fałszywym infem / bredniami w raportach (czytać pierwszy akapit) leszcze biorą, aż miło...
5. Proceder trwa ile się da, spółka nie informuje w międzyczasie o ważnych wydarzeniach typu: wywalenie ich z siedziby za niepłacenie czynszu (choćby zmiana adresu), brak pracowników, sprzętu, itp. i o tym, że są kolokwialnie rzecz ujmując bankrutami.
6. Jak się dłużej już nie da - składają wniosek o upadłość, a ożenieni w ten sprytny sposób (punkty 1-3) akcjonariusze tracą cały swój wkład, a jedyni, którzy uratowali część gotówki to Prezesi, bo zostało im jak ktoś ładnie obliczył na dobre whisky w akcjach...
7. Dzielimy się kasą ze słupem/szwagrem, czy kimś tam innym.
8. Profit - nie umiemy prowadzić firmy, jesteśmy niezbyt rozgarnięci, ale jak przyszło do ratowania naszych szekli, to udało nam się okraść drobnych.

Mam nadzieję, że historia się podobała, jestem jednym z tych którzy dali się nabrać, więc piszę to absolutnie bez złośliwości, ale w przeciwieństwie do większości chciało mi się przejechać fizycznie do firmy, o czym informowałem na forum, ale mało kto mi uwierzył. Osobiście straciłem po wszystkich uśrednianiach ok. 45% kapitału (jeżeli dobrze pamiętam). Do KNF itp. nie idę, bo mam to gdzieś - znałem ryzyko - ale może komuś to podda pomysł jak ich ugryźć, bo wszystko da się sprawdzić, a na pewno kilka rzeczy zrobili nielegalnie. Firma nie istnieje i nic z niej nie zostało. Przygotowania do upadłości trwały od kilku miesięcy.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
I3D 0,00% 0,02 2018-06-04 11:28:54
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.