Dnia 2016-10-07 o godz. 20:53 ~Ciekawy napisał(a):
> Dnia 2016-10-07 o godz. 16:06 ~dovado napisał(a):
> > Sprzedaz mieszkań to mały problem .Nie bedą w tym roku to będą w przyszłym . Problem widze w ustawie o wolnych niedzielach .Jak zostana uchwalone ta ustawa oraz nowa ustawa podatku od sprzedaży która może nie chronić polkich kupców na co nie zgadza sie EU może byc problem z Marywilską bo tam najwiekszy handel w niedzielę a połowa zysków JHM pochodzi z dzierżawy .Gdyby nie to sam bym powtórnie w to zainwestował ,bo cena jest atrakcyjna .
>
> Marywilska to nie problem, tam kupcami są firmy rodzinne i powierzchnie handlowe niewielkie i ich zakaz handlu w niedzielę nie dotyczy. Gorzej może być z mieszkaniami bo i owszem można je wybudować ale czy się je sprzeda a jak już to w jakim tempie.
> Obawę mam ze strony programu Mieszkanie +, który zakłada wspieranie budownictwa społecznego i mieszkania na wynajem na państwowych gruntach. To właśnie może spowolnić podejmowanie nowych inwestycji i sprzedaż przez małych developerów. To mnie wstrzymuje przed dalszym angażowaniem środków w akcje.
>
Panie kolego ciekawe - państwowe grunty już dawno zostały rozdysponowane i sprzedane.
Pozostały jedynie te których nikt nie chciał wziąć.Tam gdzie nie ma żadnej infrastruktury(sklepów,szkół,garaży nawet przystanków autobusowych czy kolejowych itp) a program Rządowy nic nie wspomina o tych obiektach użyteczności publicznej.
Kolejna sprawa to kto będzie administrował danymi mieszkaniami ,co z usterkami i drobnymi naprawami?-powstaną bloki iście ALTERNATYWY 4 .
Nikt normalnie i trzeźwo myślący nie wejdzie w takie gó,,o.To Rządowy chwyt marketingowy - obiecaliśmy to macie.
A co z tym zrobicie to już wasza sprawa.
Ja tam wole spłacać swoje, w atrakcyjnej okolicy (ze sklepami ,transportem publicznym ,szkołami).A nie opłacać klatki w szczerym polu oddalone o kilometry od jakiejkolwiek cywilizacji.
I podobne myślenie mają Ci co chcą mieć własne mieszkanie.Wynająć lepiej trochę drożej i mieć wszystko pod nosem.
Dobrze to wiedzą deweloperzy i tym programem nie zawracają sobie głowy bo to żadna konkurencja.