Dnia 2023-03-01 o godz. 09:54 ~BBI napisał(a):
> Dnia 2023-03-01 o godz. 09:22 ~BBI napisał(a):
> > https://www.bankier.pl/wiadomosc/BBI-DEVELOPMENT-SA-Zmiany-w-harmonogramie-realizacji-Umowy-Inwestycyjnej-z-10-listopada-2021-roku-w-projekcie-Roma-Tower-aktualizacja-informacji-poufnych-8497546.html
> > No to już wiecie, że długi rosną, a rozliczenie ich nastąpi w ramach sprzedaży udziałów w RT. Ile to będzie razem z odsetkami? Ja tego nie wiem, ale podejrzewam, że BBI nie zobaczy za sprzedaż posiadanych udziałów w RT ani grosza. A czy prezes z kumplami też nie zobaczą ani grosza? Nie tylko zobaczą, ale już widzą, ponieważ rocznie przytulają miliony złotych za pracę, która nie przynosi żadnych pozytywnych skutków dla akcjonariuszy. WK spada niezmiennie od lat, spółka niezmiennie emituje obligacje, więc nawet w przypadku nadwyżki finansowej nie będzie mogła wypłacić dywidendy.
> > Taka jest moja spekulacja.:)
> A czy ktoś jeszcze pamięta, że przed laty spółka nie prowadziła skupu na rynku podobno z tego powodu, że skup poniżej nominału był sprzeczny z prawem. Wtedy prezes z kumplami kontrolowali oficjalnie ok. 5-7%, więc wzrost kursu teoretycznie nie był im na rękę. A dziś, gdy członkowie zarządu kontrolują oficjalnie ok. 35% akcji, to spółka prowadzi skup nawet poniżej nominału i to wcale nie w ramach tzw. oferty. Dziś skup akcji poniżej nominału jest jak najbardziej w interesie członków zarządu, ponieważ nie wykładają oni ani grosza, a zwiększają w ten sposób (po umorzeniu akcji) swoją przygniatającą przewagę w aktywnym akcjonariacie.
> Ja podejrzewam, że spółka skupi tylko tyle akcji, żeby członkowie zarządu mieli maks. 49,99% akcji. Wtedy nikt ich od koryta nie oderwie, czyż nie?:) A czy w związku z takim ew. skupem kurs będzie rósł? Nic podobnego, ponieważ skup będzie rozłożony na lata, a wymęczeni akcjonariusze posiadane walory sprzedadzą za grosze. I to się dzieje, na co wskazują wolumeny obrotów, bardziej niż skormne.
> taka jest moja spekulacja.
>
Zapomniałem dodać jeszcze jednej pożyczki na 9,9 mln złotych netto (Newco). Gdy uwzględnimy 37 mln pożyczonych od obligatariuszy robią się całkiem spore kwoty. I skąd prezes weźmie pieniądze, jeśli nie sprzeda niebawem Konesera? Odda go po kosztach Belgom w ramach rozliczenia pożyczek na ok. 90 mln złotych plus odsetki? ja tego nie wiem, ale nie wykluczam.
taka jest moja spekulacja.:)