Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: 5 mln kary od KNF !!! dla Platinum

Jestem pod wrażeniem działań KNF (możecie podesłać linka?). Sądzę, że o oni zaczęli się nieco obawiać o posądzenie o bierność wobec tych panów. Informacje o szykowanym pozwie zapewne także doszły do KNF. Ale lepiej późno, niż wcale.

Oczywiście też napiszę do SII i się dołączę. Ale mam nadzieję, że się dobrze zrozumiemy, bo nie chodzi mi o dochodzenie roszczeń od samej spółki, ale od tych panów (ciężko mi przechodzi to "panów"...). I o wzięcie pod lupę nie samej spółki, ale całej ich działalności. Bo ewidentnie działali w celu osiągnięcia korzyści majątkowych i doprowadzili całkiem sporo osób fizycznych do niekorzystnego rozporządzania swoimi pieniędzmi pod wpływem nieprawdziwych i celowych informacji podawanych w oficjalnych dokumentach.

Roszczeniem jest nie jedynie dywidenda (to byłoby śmieszne), ale zwrot akcjonariuszom pieniędzy za posiadane akcje wg średniej ceny zakupu (dla tych, którzy je posiadają), albo zwrot różnicy pomiędzy średnią ceną zakupu i cenie sprzedaży (tym, którzy już sprzedali akcje). Sama wypłata dywidendy to cyrk, ale te nieprawdziwe informacje miały wpływ na kurs, który wiadomo na jakim poziomie jest obecnie.

Generalnie roszczenia to sprawa późniejsza, a na razie konieczna jest kontrola działalności tych panów.
Łącznie z pytaniami o Vattenfall, i o tzw. tajemnicze SPÓŁKI CYPRYJSKIE. Te ostatnie to bardzo ciekawy temat, bo pamiętajmy, że w owym okresie podatek od dywidendy na Cyprze był dwukrotnie mniejszy niż w Polsce i .... na Cyprze nie było podatku od dochodów kapitałowych, więc.... wobec wątpliwości CZYJE były te spółki ...... powstaje cały szereg możliwości dziwnych działań.

Zobaczymy co dalej. Mam nadzieję, że sporo się wyjaśni.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PSWCAPITA 0,00% 0,01 2014-04-04 14:52:05
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.