Dnia 2025-08-29 o godz. 19:10 ~jack napisał(a):
> przerabiałem tutaj od 2007 plusy po 20 /30 % dziennie .Wszystko jest możliwe - kacapów już nie ma więc ryzyko oddalone. Ja mam b.dużo ale cały czas dobieram - jak zanurkuje. Z W-20 uciekłem przed wylotem a właściwie z banków. Teraz by mi do śmiechu nie było. Mam sporo kasy więc będę robił swoje. Pozdrawiam
jack, ile masz akcji jeśli można spytać? Ja też od jakiegoś czasu dobieram. (i mam już całkiem sporo, oczywiście to jest względne...). Z jednej strony patrzę na to w ten sposób - spółka ma "twarde aktywa", które są wyceniane dużo wyżej niż wycena giełdowa. (c/wk ok 0,44). Czy to tak jakbym kupował nieruchomość komercyjną za 44% jej wartości. Okazja. Z drugiej strony myślę tak, że kupuję jednak firmę. A celem właścicieli jest: albo zwiększanie wartości firmy, albo zarabianie (poprzez systematyczne wypłacanie dywidendy). A w przypadku Warimpexu - po pierwsze wartość systematycznie spada (i to nie tylko patrząc na kurs akcji, ale przede wszystkim na wartość posiadanych aktywów netto - czyli wliczając dług). Po drugie - spółka praktycznie nie wypłaca dywidendy (chyba że w przeszłości wypłacała?), a suma zysków i strat netto od 2005 do 2025, czyli przez 20 lat = ok 0 mln EUR. Być może to jest po prostu bardzo źle zarządzana spółka, albo gł. udziałowcy kontrolujący ją mają zupełnie inne cele niż przynosić zwrot z inwestycji drobnym inwestorom giełdowym. Gdybym był gł. akcjonariuszem takiej spółki - której wycena giełdowa jest 44% wartości godziwej - to bym zlecił zarządowi sprzedaż majątku (innemu funduszowi nieruchomości) i rozwiązał spółkę. Albo sprzedał całość aktywów innemu REITowi lub się z nim połączył. Trochę to bardzo dziwne dla mnie jest, ale interesuję się tą spółką dopiero od około pół roku. Podasz mi proszę jakiś kontakt do Ciebie ?- to możemy na priv wymienić się uwagami.