Jak na razie jedynym pewnym źródłem finasowania spółki i projektów jest emisja akcji
a warunkiem emisji jest kapitalizacja spółki poniżej 300 mln AUD
Dlatego kurs jest dołowany poniżej 2,47 PLN bo taki kurs jest granicą kapitalizacji 300 mln AUD (311 mln akcji po 0,9655 AUD)
Natomiast kiedy sie pojawią pieniadze z arbitrażu skończy sie sztuczne dołowanie kursu
i na to liczę trzymajac swoje akcje, poczekam do końca, na szczęśliwy finał.
Kiedy na stałe kapitalizacja przekroczy 300 mln to Greenx wejdzie do indeksu S&P/ASX300.
Info GEMINI PRO (AI):
Wejście do indeksu S&P/ASX 300 to dla spółki takiej jak GreenX Metals przejście z ligi „eksploracyjnej” do grona uznanych podmiotów rynkowych. Osiągnięcie kapitalizacji 300 mln AUD i wejście do indeksu to moment, w którym GreenX przestaje być traktowana jako "spekulacyjny projekt", a zaczyna być postrzegana jako dojrzałe przedsiębiorstwo górnicze.
Wiąże się to z konkretnymi wymogami, które zmieniają sposób funkcjonowania firmy.
Napływ Kapitału Instytucjonalnego i Pasywnego - to najważniejszy aspekt techniczny dla kursu akcji:
Pojawiają sie też wymogi gieldy ASX , które wg mnie na dzisiaj blokują wejście do indeksu S&P/ASX300, np.
Rada Ładu Korporacyjnego ASX wydaje wytyczne, które dla mniejszych spółek są zaleceniami, ale dla członków indeksów stają się de facto standardem „stosuj lub wyjaśnij” (comply or explain).
Skład Zarządu: Oczekuje się, że większość dyrektorów będzie niezależna. Spółka musi odejść od zarządu złożonego głównie z założycieli czy dużych akcjonariuszy na rzecz ekspertów zewnętrznych.
plus inne wymagania.
Nie jestem ekspertem giełdowym, jeśli coś się nie zgadza to proszę o korektę.