Dnia 2015-10-27 o godz. 12:42 ~FRUMKIN napisał(a):
> Pewnie nic nie tracą, bo są to pewnie konwersje nadwyżek warrantów, a nie warrantów zabezpieczonych pod obligacje zamienne, a więc będzie to bez wpływu na wielkość kuponów odsetkowych od obligacji. Najprawdopodobniej konwertuje PS Holdco, które (z tego co pamiętam) nie ponosi tu żadnych kosztów, ponieważ wydumano tu jakiś dług do spłaty rozliczany po konwersji, czyli zrobią kompensatę i takim sposobem pojawi się na rynku jeszcze więcej pustaków tej spółki bez pokrycia w czymkolwiek ... a więc prędzej, czy później muszą pod coś nadymać ten kurs .. ja się trzymam kierunku na Ukraińców lub PGZ plus Huta Częstochowa w pakiecie ... ale wszystko mi jedno pod co go nadymają ;) ... a pompowanie powinno sie zacząć pewnie być jeszcze w tym roku
Informacja o nowych 3 mln akcji Cognora bardzo ciekawa ale nie bardzo rozumiem o jakich nadwyżkach warrantowych mówisz. Przecież w ostatnim raporcie zostało wyraźnie napisane że nowe emisje akcji pochodzą od obligatariuszy posiadających obligacje wymienne na akcje (Exchangeable Notes). Więc według mnie na pewno nie konwertuje ich PS Holdco jak sugerujesz ...
Cytat z raportu:
dnia 4 lutego 2014 r. spółka Cognor International Finance plc (spółka zależna bezpośrednio od Huty Stali Jakościowych SA) dokonała emisji Dłużnych Papierów Wymiennych (Exchangeable Notes) [dalej EN] o wartości 25 087 003 EUR.
Termin zapadalności EN przypada na 1 lutego 2021 r., Posiadacze EN będą uprawnieni do wymiany posiadanych EN na w pełni opłacone nowe i/lub istniejące akcje Cognor SA w okresie od 1 marca 2015 r. do momentu upływu okresu 6 miesięcy liczonego od daty wymagalności EN.
W momencie konwersji Cognor International Finance plc będzie miał do wyboru: (i) wydanie akcji Cognor SA (lub spowodowanie ich emisji), (ii) dokonanie zapłaty pieniężnej kwoty rozliczeniowej, albo (iii) ich kombinacji. EN, o ile nie zostaną wcześniej nabyte i anulowane lub przeniesione i wydane, zostaną obowiązkowo skonwertowane na akcje Cognor SA w dniu wymagalności EN za cenę konwersji wynoszącą 2,35 PLN za akcję.
W lipcu 2015 r. jeden z obligatariuszy dokonał konwersji EN o nominale 50 000 EUR na 91 489 szt. akcji Spółki.
W sierpniu kolejny z obligatariuszy dokonał konwersji EN o nominale 250 000 EUR na 457 446 szt. akcji Spółki.
W wyniku konwersji wartość EN zmniejszyła się do 24 787 003 EUR.