Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  19,05 zł , zmiana od tamtej pory: -22,31%

Re: 23mln zł w 12 miesięcy.....2

Ja pozwolę sobie odpowiedzieć. Zdecydowanie dywidenda i skup to nie jest to samo:

1. Dywidenda jest dla wszystkich niezależnie od ilości akcji. Na skup musisz się zapisać, więc zawsze kilka osób odpadnie. W rezultacie dostajesz więcej niż dostałbyś w ramach dywidendy (pomijam już, ze na dywidendę miało pójść 6 mln a na skup idzie 8 mln)
2. Podatek płacisz dopiero w kwietniu a nie od razu jak w przypadku dywidendy
3. Akcje wykupione w skupie mogą zostać umorzone, a więc automatycznie twoje akcje zyskują w ten sposób na wartości.

Do minusów można zaliczyć koszt skupu, ale u mnie nie jest on wysoki, niemniej osoby, które mają mało akcji mogą z tego powodu nie przystąpić.

W rezultacie zyskuje akcjonariusz który ma większą ilość akcji. Tak więc skup jest dla większościowego dużo lepszy od dywidendy.

Dla mnie osobiście też jest lepszy, dlatego jak zobaczyłem że będzie skup zamiast dywidendy to się ucieszyłem. Zakładam, że ludzie boją się skupów jako takich, nie rozumieją zasady ich działania, nie wiedzą jak się zapisać itd. dlatego dzisiaj nie było podobnego wzrostu jak po infie o dywidendzie.

No ale do skupu jeszcze trochę czasu, zobaczymy jak to rozegrają. Na moje oko dzisiaj była blokada wzrostów, ale z drugiej strony jakoś nikt nie chciał sypać i sprawdzać stop lossów. Pewnie boi się ukrytych zleceń na niższych poziomach.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GAMIVO -0,67% 14,80 2025-12-03 15:42:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.