Witam
Właśnie zainteresowałem się Libetem i zacząłem przeglądać ich raporty i w związku z tym mam pytanie - czy ktoś wie coś więcej na temat tych dużych odpisów zapasów i należności? Rdr to będzie jakieś 4,5 mln różnicy - warto by wiedzieć co to jest.
Ciekawa jest też wartość wskaźnika płynności szybkiej - gdy odejmie się wartość zapasów, to pozostałe aktywa obrotowe są w stanie pokryć 1 procent zobowiązań krótkoterminowych - jakoś trudno mi zainwestować w spółkę, która robi takie błędy :)
W sprawozdaniu z działalności jest info na temat rezygnacji z odpisów na przedawnione należności, bo niby są gwarancje np. w postaci weksli - pytanie dlaczego nie zastosowano tych zabezpieczeń w przypadku należności, których aktualizacja znalazła sie jednak w pozostałych kosztach operacyjnych?
Wg Deloitte w firmie nastąpił spadek rentowności kapitałów własnych - dane wskazują, że było to 3% w 2014, a w 2015 7%, hmm.
Fajnie, że zysk ze sprzedaży wzrósł, ale jest to efekt sprzedaży produktów wytworzonych w poprzednim roku, zysk operacyjny jest mniejszy niż rok temu, głowni z tytułu wspomnianych odpisów, czyli zwiększamy sprzedaż, ale niektórzy nam nie płacą - Super!
zysk brutto jest wyższy dzięki dywidendzie od spółek zależnych i niższym kosztom finansowym, ale czy to jest droga do tego, by w przyszłości mieć stabilne dochody?
Przepływy operacyjne głównie wzrosły dzięki zwiekszeniu salda zobowiązań bieżących.
Co siętakiego wydarzyło w Kaliszu, że tak mozno wzrosła wartość dzierżawionego gruntu? W pozostałych miastach zmiana wynosi zero.
Wartość spółki zależnej Libet2000 wzrosła w ciągu roku z 14mln do 19,3mln. Zawsze mi tego typu rzeczy śmierdzą, bo to nie jest firma notowana na giełdzie, więc rzeczoznawca powiedział, co wiedział :)
Spory zakres zalegania zapasów powyżej 360 dni -prawie 1/4 pozycji zapasy - nie znam się na tej branży - może to normalne, że jakaś kostka tyle czeka na kupca
W bilansie zapasy rosną o ponad 4mln, a w sprawozdaniu z działalności firma sięchwali spadkiem zapasów :) Taka optymalizacja zarządzania zapasami :D
to tyle, jeśli chodzi o pobieżne sprawdzenie kondycji finansowej Libetu - rozwiejcie, jeśli możecie moje wątpliwości, co do tego, e firma ta rozwija się świetnie, a będzie jeszcze lepiej :)
Pozdrawiam,
Gala