Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  15,27 zł , zmiana od tamtej pory: -16,90%

Rada Wierzycieli

Rada W. wpływa na zmianę Zarządcy

Rada reprezentuje ok. 1000 podmiotów (jak rozumiem część dużych, w tym z istotnym kapitałem państwowym, oraz kilkaset mniejszych prywatnych)

Zastanawia mnie jak 1000 firm ustala stanowisko.

Od czego zależy waga głosu w uchwałach, czy też jest to egalitarne?

Tak naprawdę nie wiem, czy wypada podejrzewać, że mogą tam ścierać się stanowiska tych "państwowych" graczy (którzy mogą mieć sugestie z "góry" żeby pogodzić się z większą stratą na rzecz ratowania giganta), ze stanowiskiem dużej grupy mniejszych prywatnych przedsiębiorstw, które (niestety słusznie) nie chcą przejść do porządku dziennego nad zaksięgowaniem swoich strat.
Być może ktoś z Was ma jakis pogląd lub wiedzę w tej sprawie, jak wyglądają tarcia wśród wierzycieli, i jak z perspektywą ruszenia do przodu z planem? Przecież 31 stycznia RW może przekazać, ze w sumie to przeczytali i fajnie że jest jakiś pomysł, ale im się nie podoba.
Bardzo się zdziwiłem kiedy Pr. Semail stwierdziła, że liczy na przyjecie planu w grudniu. Tak jakby czuła, że ma ustawioną RW. Zastanawiało mnie, czy to właśnie kapitał "państwowy" nie wywiera presji na kształcie decyzji Rady, kosztem interesów mniejszych wierzycieli. Jako przedsiębiorca ale i akcjonariusz trochę byłem rozdarty. Przyznam, że o ile brak pokornego podporządkowania się Rady jest dla mnie zrozumiały, to jednak sygnały z Zarządu PKPC o oczekiwaniu na grudniową, pozytywną decyzję dot. planu uznaję za poważną rysę na zaufaniu .. Jestem tylko małym żuczkiem, a wydawało mi się to zbyt optymistyczne, oni zaś musieli mieć jakąś szerszą wiedzę.. dziwne..
  • Rada Wierzycieli Autor: ~Polwytrawny

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PKPCARGO -1,09% 12,69 2025-12-22 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.