Za 1 kw mamy 104 mln zysku netto. Oczywiście tutaj dużą rolę odegrały przewozy węgla podobnie jak w 4 kw 22 roku. Lecz stanowią one 46% z całości tortu. Z racji sezonowości 2 i 3 kw będzie miał gorsze wyniki, bo pomniejszone o zapotrzebowanie na węgiel. Niemniej jednak rentowność firmy wzrasta, firma skupia się na rentownych przewozach, inwestycje mocno wzrosły. Jeśli by tak z wyniku za 1 kw odjąć procent udziały w przewozie węgla to mamy 54% x 104mln = 56mln, ale nie zapominajmy, że elektrownie mamy na węgiel.. zatem ten składnik coś dorzuci do wyniku, choć ja go na 2 i 3 kw. pomijam żeby nie było naciągania. Wiemy też, że był problem z przewozem materiałów budowlanych na północ polski z wiemy z wypowiedzi z Budimexu, ponieważ tabor kolejowy był zasypany przewozami węgla. Zatem tutaj jest szansa na poprawę masy przewożonych towarów.. w końcu mamy sezon grzybowy na budowach z racji sezonowości. Zatem końcowo bez naciągania wyników spodziewałbym się po około 60 mln zysku netto za 2 i 3 kw. Zaś w 4 wyniku conajmniej podobnego jak w 1 kw. Sumujemy 104mln + 60 + 60 + 104 = 328mln za cały rok. Wynik ten nie uwględnia nakładów inwestycyjnych, które poprawiają wyniki, a także przyjąłem za 4 kw wynik analogiczny jak za 1 z 23, a nie 4kw z 22. 1+2kw daje 164mln netto co przy 45mln akcji daje nam już co najmniej obecną wycenę tj 17-18zł, a gdzie kurs odniesienia po 3 i 4 kwartale ? Zatem jeśli 2 kw okaże się być na plusie na takim poziomie jak pisałem to możemy być pewni, że kurs wystrzeli, a inwestorzy uwierzą w spółkę, że może być rentowna i przynosić regularne wyniki. Spójrzmy na Ot logistic. Zapraszam do wymiany zdań i życzę owocnych inwestycji dla każdego, bo wszyscy jesteśmy tutaj by zarabiać.