Witam. Sytuacja jest dość trudna im dłużej się interesuje i próbuje coś zmienić to jest coraz gorzej. A więc chciałem wziąć kredyt hipoteczny, niestety decyzja przyszła odmowna ze względu na moje opóźnienie na karcie debetowej zamkniętej w 2009 roku. Poradzono mi abym napisał do tego banku od tej karty o zaprzestanie przetwarzania moich danych tak też zrobiłem. Odpowiedz przyszła że zaprzestali i że moje dane są już tylko przetwarzane w bazie BiK w celu stosowania metod statystycznych. Na wielu forach kredytowych np tym http://www.kredytforum.pl/temat/34556/usuniecie-danych-z-bik/ znalazłem informacje że jeżeli jest to w metodach statystycznych to banki tego nie widza pobierając raport z Bik ja to widzę bo to raport konsumencki. Sprawa jest o tyle trudna że doczytałem że jeżeli opóźnienie jest powyżej 60 dni to musi minąć 5 lat pomimo nie wyrażenia zgody na zaprzestanie przetwarzania danych a w tym przypadku to jest 143 dni na kwotę 53 zł. Nie wiem co już myśleć wchodząc na moją stronę BIK widać że dane zostały zaktualizowanie bo indywidualna zgoda na przetwarzanie danych jest wpisana nie wyrażona a Karta debetowa jest umieszczona w danych metodach statystycznych. Proszę o Bardzo konkretną odpowiedź.