Forum Banki +Dodaj wątek

Poręczenie dofinansowania w PUP a zdolność kredytowa/pożyczka Open, itp.

Dzień dobry, zwracam się z pytaniem bardzo pilnym.

Z racji prowadzonej działalności i odpowiednio wysokich dochodów, mój kolega poprosił mnie o wypisanie wniosku o dofinansowanie w ramach projektu "Aktywizacja osób bezrobotnych zarejestrowanych w PUP". Rozumiem, że jest to poręczenie/bycie żyrantem, czyli w sytuacji, gdy w przeciągu roku np. zamknąłby firmę, zostanę tym obciążony.

Chciałbym mu pomóc i nie widzę obaw, że nagle zniknie, jednak sam mam pewne wydatki, plany, ponadto jestem jeszcze wspólnikiem w rodzinnej spółce cywilnej, która ma m.in. leasingi oraz kredyty.

Chciałbym zapytać jak to wygląda w przypadku BIK. Z tego co zrozumiałem, PUP nie jest bankiem, a więc takich informacji tam nie wrzuca. Co jednak stałoby się gdyby np. ta firma od kolegi została zamknięta? Czy dopiero wtedy mógłbym widnieć w jakimś rejestrze dłużników?

Bardzo ważna sprawa dla mnie - rozwijam się w lotnictwie i plany mam zawodowe. W związku z tym, muszę przejść przez szkolenia zawodowe (praktyczne). Warto wziąć od razu 3 w tym samym momencie, ponieważ nie dość, że się uzupełniają, razem są zwolnione z VAT. Chciałbym jednak skorzystać tutaj z pożyczki na kształcenie z projektu Open. Raz taki wniosek składałem, nie uzyskałem wtedy dokumentów na czas, jednak musiałem tam także podać dane firmy oraz informacje o zadłużeniach, itp.

Co w takiej sytuacji, gdy to poręczenie podpiszę? Czy mogę być zblokowany pod kątem lotniczym na rok i nie będę spełniał warunków?

Rozchodzi się o to w jakim stopniu to wszystko widnieje, gdy jest ok; co się może stać gdyby jednak ta działalność upadła oraz jaki to ma wpływ na inne pożyczki, jak właśnie ta z projektu Open czy jakieś inne, które mógłbym brać na swoją firmę (np. na sprzęt, stanowisko pracy, itd).

Proszę serdecznie o odpowiedź.
  • Poręczenie dofinansowania w PUP a zdolność kredytowa/pożyczka Open, itp. Autor: ~Mateusz