Witam, prowadzę firmę w Berlinie, zatrudniam na zlecenie firmy z Polski. Dokonującą ostatnich przelewów za wykonaną usługę w dwóch przypadkach pojawiły się problemy.
Mianowicie, dwóch z podwykonawców oddając mi fakturę do zapłaty nie poinformowało mnie że mają w Polsce konta walutowe. Ja, dokonując przelewu z Niemiec jako walutę "wyjścia" ustaliłem euro, a walutę wejścia PLN. Doszło do sytuacji że przelewy zamiast bezpośrednio do banku podanego na Fa, przeszły najpierw prze BGZ, gdzie zostały przewalutowane na PLN, a następnie wysłane do banku docelowego gdzie przewalutowano je z powrotem na EURO. W całym tym zamieszaniu moim podwykonawcą odciągnięto około 5% od kwoty przelewu , co w jednym przypadku stanowi prawie 200 euro.
Naturalnie obydwoje domagają się ode mnie zwrotu tych sum, które zabrał bank.
Moje pytanie do zaistniałej sytuacji brzmi, czy jest to wogóle możliwe, żeby bank sobie ot, tak odciągał 5%sumy bez żadnej informacji oraz co w takiej sytuacji mam zrobić ja i moi zleceniobiorcy, ja dokonałem przelewu na kwotę z Fa w 100% , ale oni maja je pomniejszone o te 5%.
Dziękuje