Forum Podatki

PODATEK "BELKI" WYNOSI 100%

BANK PKO BP (Urzad Skarbowy)POBIERA 100% tzw. PODATKU"BELKI"
Mam konto i kilka złotych na + , w tym koncie.
Co miesiac bank PKO BP nalicza mi odsetki. W tym miesiacu 0,01zł (1grosz) i automatycznie pobiera podatek od odsetek kapitałowych, w tym miesiącu 0,01zł(1grosz).
Czyli wychodzi na to że płacę 100% podatek.!!!
Ciekawa sprawa(przy odsetkach dodanych 0,02zł=2grosze, płaciłem podatek 0,01zł=1grosz, wychodzi 50% podatku).
Wiem że to mała kwota, ale patrząc na ilość klientów banków, lekko licząc ok. 15mln kont, niech kazdy zapłaci po 1 groszu(tzw. 100% lub 50%) to Urzad Skarbowy za pośrednictwem Banków zarabia na nas 150 000zł/miesięcznie, wg. mnie jest to o wiele wieksza kwota.
PRZYPOMINAM ŻE PODATKU USTAWOWO POWINNO BYĆ 19%.
Pomimo przyzwoleniu do zaokraglania kwot np. 49gr , na 50gr , 1,96zł na 2zł do obliczeń podatku robi sie to zawsze na niekorzyść klienta, przy cichym przyzwoleniu Ministerstwa Finansów i KNB oraz samych banków.
Może i kwota 1grosz jest niepodzielna , ale wg mnie powinien byc podatek wówczas naliczany rocznie z uczciwą stawką 19%, bo po podsumowaniu zysków rocznych z odsetek na koncie dodatnich , wychodzi na to że zabiera nam się wszystko za obracanie naszymi pieniędzmi.
Przykład : mam konto przez 10lat, co miesiąc zysk odsetek 0,01zł i podatek tez 0,01zł, czyli nie zarabiam na odsetkach . Zarabia Urząd Skarbowy. przez 1 rok =0,12zł, przz 10lat = 1,2zł mnożąc razy (pomniejsze do 5mln klientów), wychodzi że oddajemy Skarbówce
6 000 000zł(a powinniśmy oddać zgodnie z prawem 1 140 000zł.)
TAK NAS OKRADA NASZE PAŃSTWO-BANKI - I URZAD sKARBOWY.
LESZEK ZIELONA GÓRA
doradcafinans@wp.pl
  • PODATEK "BELKI" WYNOSI 100% Autor: ~lESZEK zIELONA gÓRA