Im więcej czytam nt. ustawy o PPK i projektu ustawy dot. likwidacji OFE tym bardziej skłaniam się do tezy, że mamy do czynienia z całkowitą nacjonalizacją kapitału uczestników OFE i PPK oraz przekazanie tych środków w zarządzanie podmiotom podlegającym Państwu, czyli obecnie rządzącym PiS.
To wszystko pod hasłem, że to mają być prywatne środki. One tak jak w przypadku OFE, będą środkami prywatnymi przekazanymi w zarządzanie podmiotom państwowym. W przypadku PPK 57% uczestników przekaże środki 2 Państwowym podmiotom PZU i PKO BP
Ja współczuje młodym - pokoleniu 20-40+ które ma wybrać. To jest to absolutny skandal. De fakto uczestnicy OFE mają wybór pomiędzy dżuma - IKE zarządzane przez poprzedników czyli OFE, a cholerą - czyli PFR P.Borysa.
Przecież to nie jest wybór. To jest bezczelna metoda wyciągania pieniędzy i kierowania ich do z góry określonych osób i podmiotów. To jest metoda a la Rydzyk.
A dlaczego uczestnicy OFE nie mają możliwości wybrania IKZE!!! Młodzi ludzie zostaną pozbawieni możliwości jakiegokolwiek wyboru i kontroli nad swoim kapitałem.
Jedyną formą walki z tym stanem faktycznym jest pozbawienie PiS możliwości nacjonalizacji kapitału prywatnego oraz oraz zablokowania PiS w tworzeniu prywatnego folwarku i piaskownicy oraz tratowaniu obywateli jako dawców kapitału i głosów wyborczych.