ewenyualne zawieszenie czy zakończenie wojny Rosji z Ukrainą niby wtedy wedlug analityków nastąpi spadek światowych cen gazu, pośrednio związek z zdjęciem sankcji na import surowców energetycznych z Rosji/ oczywiście mimo tego Orlen może na niekorzystnych warunkach sprzedawać gaz dla CCGT /ale trzeba mieć ja ..ja i niepodpisywać takich umów lub sądownie udawadniać wtedy działanie ze szkodą dla spółki i pozostalych akcjonariuszy / przy okazji są też wypowiedzi analityków które mówią że Orlen może dla CCGT swoich I GRUPY energa stosować korzystniejsze ceny w umowach niż dla pozostałych konkurencyjnych obcych CCGT a jak będzie przekonamy sie niebawem
a cytując z raportu Fitch Ratings dla zainteresowanych link
https://www.fitchratings.com/research/corporate-finance/fitch-affirms-energa-at-bbb-outlook-stable-04-12-2024
Elektrownie CCGT motorem wzrostu EBITDA grupy ENERGA: agencja Fitch przewiduje, że EBITDA w wytwarzaniu grupy ENERGA wzrośnie do prawie 2,5 mld zł od 2026 r., po uruchomieniu bloków CCGT w Ostrołęce i Grudziądzu o łącznej mocy zainstalowanej 1,3 GW,wynik wspierają także wpływy z opłat za moc /aukcje rynek mocy /a także wyniki wybudowanych i nabytych odnawialnych źródłach energii Dla porównania, prognozowana EBITDA na 2024 rok w segmencie wytwarzanie wynosi 450 mln zł wobec 488 mln zł w 2023 roku. ...teraz mój dopisek samo wytwarzanie według analityków da 2,5 miliarda EBITDA plus prawie 3 miliardy dystrybucja ...ile dorzucą obrót plus i pozostałe ....może 0,5 miliarda więc EBITDA łączna grupy ENERGA już za 2026 rok będzie 6 miliardów