Forum Jak zacząć inwestować? +Dodaj wątek

Plan dla nowego rezydenta Poski

Witam serdecznie,

Planuję stać się rezydentem podatkowym w Polsce.
Moje jedyne źródło dochodu to fundusz emerytalny (akumulacyjny ETF i oprocentowane lokaty bankowe) oraz wygrane z gier hazardowych (jestem profesjonalnym hazardzistą).

Jeśli dobrze rozumiem, to:

1 - Podatek od funduszu ETF (zyski kapitałowe i dywidendy) jest płacony dopiero w momencie jego sprzedaży (zrealizowania) i wynosi zryczałtowane 19%.
2 – Podatek od odsetek uzyskanych za granicą jest należny w rocznym zeznaniu podatkowym i ponownie wynosi 19%.
3 – Podatek od wygranych w grach hazardowych naliczany jest od każdego oddzielnego zakładu i jest naliczany tylko wtedy, gdy wygrane przekraczają 2280 zł.
4 – Maksymalna roczna wpłata na IKE wynosi 20 805 zł, a wypłaty są wtedy nieoprocentowane po osiągnięciu wymaganego wieku i posiadania (powyżej 60. roku życia, posiadania ponad 5 lat i wpłacania przez co najmniej 5 różnych lat kalendarzowych)
5 - Maksymalna roczna składka na IKZE wynosi 8322 zł i wpłaty podlegają odliczeniu od 
podatku. Spowoduje to zmniejszenie mojego podatku za rok składkowy o 8322 x 19% = 1596 
zł. Kiedy ostatecznie wycofam się z IKZE, wypłata podlega opodatkowaniu stawką 10%, pod 
warunkiem, że posiadacz składek wpłacał przez co najmniej 5 różnych lat kalendarzowych i 
ukończył 65 lat.

Mój plan to:

1 – Decydować ostrożnie o stawce w grach hazardowych, żeby wygrana z jednego zakładu nigdy nie przekroczyła 2280 złotych. Aby to zrobić, mogę postawić wiele zakładów z niższymi stawkami na ten sam wybór. Jestem również częścią hazardowego syndykatu, który nie stosuje podatku u źródła jak polscy bukmacherzy, jednak nie jestem pewien, czy dalsza współpraca tego typu będzie legalna jako polski rezydent podatkowy?
2 – Ponieważ moje roczne odsetki zagraniczne prawdopodobnie przekroczą 8322 złotych, zmaksymalizuję składki IKZE na obniżenie mojego rachunku podatkowego.
3 – Zmaksymalizuję także składki IKE - idealny scenariusz zakłada, że każda będzie pokrywana z wygranych z gier hazardowych, czyli mniej niż 2280 złotych. Jeśli nie będę mieć wystarczająco, sprzedam moje EFT ponieważ przyszłe zyski kapitałowe będą prawdopodobnie znacznie wyższe niż obecne zyski kapitałowe, więc taniej będzie zapłacić 19% podatku teraz, aby w przyszłości było to wolne od podatku.

Moje pytania:
1 – Czy popełniłem gdzieś błąd w powyższych założeniach?
2 – Czy istnieje jakiś bardziej efektywny plan na zdywersyfikowanie planu inwestycyjnego?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Mój polski nie jest idealny, posiłkowałem się google translator w niektórych bardziej skomplikowanych zdaniach powyżej, więc jeśli coś nie jest jasne, to proszę pytać.
  • Plan dla nowego rezydenta Poski Autor: lubiepolske