Moje obserwacje są następujące:
-kurs jest bardzo nisko, zdołowany niemiłosiernie. Mała kapitalizacja wiec nie było to takie trudne do tego doprowadzic. Nie pomógł też fund.
-nie znaczy to, że kurs zaraz wystrzeli, popyt jest baaaardzo słaby i "gruby" to wykorzystuje, widać kontrolę aby kurs nie wystrzelił, stara sie zebrać jak najniżej jak najwięcej. Póki nie będzie wyników, albo ciekawych inf będzie się delikatnie podnosił. Ale wg mnie prędzej czy później wystrzeli (tak było dotychczas - spadało długo i powoli, rosło szybko - no klasyczne wyleszczanie).
-czas jednak goni, gruby trochę zaczął się już denerwować, bo zbierać nisko jest coraz trudniej, nie pomagają zakupy zarządu, widać, że kurs już wyhamował, ale stara się zebrać jeszcze trochę. Nikt co prawda nie chce kupować. Ale dla grubego problemem jest to, że Ci co chcieli to już sprzedali. Przewalanie z wora do wora już nie pomaga. Popyt troszkę wzmaga.
-zarząd kupuje całkiem spore ilości, daje delikatne informacje w opisie wyników, że robią co mogą, wyniki ze słabych zrobiły się umiarkowane
-otoczenie makro zaczyna być bardzo korzystne, UE zmusi PL do rezygnacji z węgla, a alternatywą w PL jest głównie m.in biomasa, UE pod wodzą Niemiec tylko dzięki ograniczeniom emisji szkodliwych związków, nowy normom npo emisji spalin tworzy sobie przewagę konkurencyjną swoich technologii. Będzie bardzo duży tort do podziału, ZUK stara się z podwykonawcy przerodzić w głownego gracza w przetargach. Pytanie czy podoła. Na mój gust łatwo nie będzie. W każdym razie ochrona środowiska, energetyka będą bardzo mocno się rozwijały a ZUK ma szansę.
-zarzad na górce pow. 30zł nie sprzedawał. Dlaczego? i dlaczego teraz kupował? Otóż dzieje się tak bo wierzą w ZUKa. Oczywiście to biznes i w sentymenty nie wierzę, że oddali serce itd (wypowiedz prezesa), ale wg mnie chodzi tu o zbudowanie pozycji i wartości firmy a następnie jej odsprzedaż. Udziały są znaczne "góry" w akcjonariacie.
-teraz jest czas na zakupy... a jak zaczną się infa, obiecanki, nagrody, prognozy - to będzie czas na sprzedaż