Na stronie Grupy Polsat, pierwszego października nastąpiła aktualizacja akcjonariatu. Mimo, że obserwuję spółkę codziennie od 2022 roku (bo kupiłem wtedy pierwszy pakiet akcji) postanowiłem prześledzić raz jeszcze zachowanie kursu do 2025 roku. Wykorzystałem do tego AI. Wszystkie dane jakie podaję są ogólne i mogę się w czymś mylić, bo polegam na danych, które podał mi model językowy. Więc z jakiegoś powodu 28 grudnia 2023, NN sprzedało chyba 110.503 akcji, po mniej więcej 12,48. W związku z tym poszedł komunikat, że zeszli poniżej progu. Kilka miesięcy po tym spółka zanotowała historyczny dołek. W styczniu 2025 odkupili chyba 114.994 akcji w cenie mniej więcej 16,35. To daje około 445 k straty. Pytanie po co to zejście poniżej progu było. Sprzedali znikomy pakiet, ponieśli znikomą stratę, ale samo info o zejściu funduszu poniżej progu nie było już znikome i trwało ponad rok. Wystraszyłem się wtedy jako akcjonariusz z ulicy, przez co ze strachem dokupywałem akcje po coraz niższych cenach, żeby uzyskać jak najniższą średnią. Wyszło mi to na dobre, bo teraz miałbym szansę odsprzedać z zyskiem. Więc w sumie chciałbym podziękować. DZIĘKUJĘ NN.