Forum Banki +Dodaj wątek

Nieautoryzowana transakcja

Witajce,

nie wiem czy na dobrym forum piszę, ktoś wykradł dane mojej karty i wykonał kilkanaście nieautoryzowanych transakcji płatniczych z czego dwie zostały zaksięgowane. Gdy w aplikacji mobilnej zaczęły przychodzić prośby o autoryzację transakcji od razu zadzwoniłem na infolinię w celu zablokowania karty jednak w międzyczasie Bank Pekao zastrzegł kartę kredytową (jedyna pozytywna akcja ze strony banku) na podstawie podejrzenia transakcji oszukańczych. Podczas rozmowy z konsultantem złożyłem reklamacje na dwie transakcje (w tym czasie transakcje nie były zaksięgowane tylko miały status oczekujące ), a konsultant zapewnił mnie że nie powinno być problemu z odzyskaniem pieniędzy, niestety odpowiedź z banku była negatywna a reklamacja nie została uznana. Bank stwierdził:

Pana reklamację uznaliśmy za niezasadną.
Usługę wykonaliśmy prawidłowo
• Konto obciążyliśmy, ponieważ otrzymaliśmy wszystkie wymagane dane autoryzacyjne, czyli
dane określone w Regulaminie konta.
• Transakcja została zatwierdzona poprzez wpisanie prawidłowych danych autoryzacyjnych, tj.
analiza zapisów systemowych wskazuje, że xx.xx.xxxx r. miała miejsce weryfikacja karty u
akceptanta poprzez podanie numeru karty, daty ważności i kodu CVC2, który jest znany tylko
posiadaczowi karty. Tym samym zostały zaakceptowane zapisy Regulaminu tego akceptanta,
a w szczególności fakt automatycznego obciążania rachunku za wybraną usługę przy użyciu
podanego numeru karty.
• Kwotę transakcji pobraliśmy z rachunku i przekazaliśmy do usługodawcy zgodnie z otrzymaną
dyspozycją transakcji.
• Po naszej stronie nie ma zatem żadnego błędu, co oznacza, że w działaniu systemu banku
nie zostały stwierdzone jakiekolwiek błędy lub awarie, nie stwierdzono przechwycenia danych
karty lub jej sfałszowania. Wywiązaliśmy się z obowiązku dotyczącego świadczenia przez bank
usługi płatniczej, tj. przekazania środków płatniczych od klienta do podmiotu zewnętrznego
(akceptanta).

Analizując całą sytuację napisałem kilka pytań do banku w celu wyjaśnienia co spowodowało że to bank sam zablokował kartę i czemu pomimo ochrony karty kodem 3Dsecur dwie transakcje zostały zaksięgowane, niestety odpowiedź z banku rozmijała się z prawdą i poprosiłem o szczegółowe informacje kiedy karta została zablokowana czasowo (data i godzina) i jakie procedury banku spowodowały czasowe zablokowanie karty bez mojej ingerencji.
Co odpowiedział bank:
Po zastrzeżeniu karty płatniczej nie podajemy już klientowi takich danych . Potwierdzamy tylko fakt zastrzeżenia karty.

I teraz najważniejsze pytanie, skoro zablokowali moją kartę czy są jakieś paragrafy na które mogę się powołać i uzyskać te informacje ? Dane te będą istotne przy składaniu odwołania od odrzuconej reklamacji

Pozdrawiam
Pablo

• Nieautoryzowana transakcja Autor: pablo_w