https://i.imgur.com/xaii1C5.pngKoalicja 13 Grudnia nie ma racji i prawa dalej blokować akcji Kantora, sami Rosjanie mają z zapowiedzi UE wynieść się
a. z gazem z Europy co jest długoterminowo absurdem, nie mają mieć prawa handlu spot i ropie ani LNG
b. Podmioty z Europy podpisywać nowych umów a te co są mają wygasać,
c. analogicznie nawozy i chemia z RU ma być wyrugana, cłami i kontygnetami
A więc "Rosjanie" mają stać przed wrotami i zrezygnować z lukratywnego handlu w Europie.
Sam Moshe Kantor siedzi z krzakami w Beneluksie i Cyprze w Azotach ale Azoty już ukryły produkcję nawozów i danych takich nie podają, można to jakoś wyliczyć ale jest już tajemnicą handlową, a teraz jeszcze przemysł zbrojeniowy i to wszystko na tacy dla spółki publicznej by RU wiedziała jaką produkcję i zapasy mamy? to chyba nie o to chodzi.
Myślę że warto namawiać Kantora by darował sobie po ew. wyroku w sądzie administracyjnym wojenkę z K13G wszak my w kraju wkrótce będziemy mieli własną PL-PL bo naród nie oszalał by oddać pełną władzę w jedne ręce. Nie po to Jesionka dozna najazdu i centrum ZEN gości i wizyt via online by to miało mieć miejsce.....
Myślę że dla Kantora jak i dla mnie akceptowalną ceną by była wymiana 2:1 z Orlen plus udział w dywidendzie 15 sierpnia.
Wypłata 1 września dywidendy a przejmujący z poziomu 28zł ATT i ceną rynkową PKN 70zł miałyby i premię 25% za przejęcie i wycofanie Azot z giełdy.. Tak WK ATT w 2022 wynosiła 90 zł ale ta spadła i okolice C/WK 1 by była fair bo tyle i Kanot płacił w swych wezwaniach tj 36 i 45zł dekadę temu.
Handel akcjami Azot na GPW to od miesięcy absurd.
Polskie przysłowie mówi: szewc bez butów chodzi, czas zadbać i własność i zareagować bo ta krysza na pakiecie Moshe dość dziwna...
Przesiadając się na Orlen i mając poniżej 5% można żyć spokojnie.