Forum Księgowość i podatki

likwidcja firmy podatek vat

Własnie likwiduję firmę, okazało się że w urzędzie podatkowym musze złozyć tzw REMANENT LIKWIDACYJNY
i jesli jakies przedmioty od których wykazywałąm wcześniej podatek VAT

mi pozostały to muszę zwrócić ten podatek do Urzędu. Mam małą firmę , to co mi pozostało to używany od 1/2 roku odkurzacz , aparat forto , takie tam drobiazgi, nie przekraczające 500 zł szt , w tym kwartale mam wydatko związane z VAT ale nie wiem czy je w ogóle wykazywać, skoro mój dochód jest od nich mniejszy.

Ponadto moja firma (artystyczna ) pozostały mi obrazy , bletramy farby ,drukarka
które będę chciała sprzedać jak się trafi kupiec ( wydatki związane z obrazmi są bez VAT-u ) - bo korzystałam z poomy Funduszu Pracy w wysokości 12000 zł i wtedy nie mogłam odliczyć sobie Vat-u bo musiałam wydac te pieniądze przed powstanie firmy.

Do jakiej wysokości i w jaki sposób można zlikwidować te przedmioty bo przecie ż nawet od długopisu , który mi pozostał prawie wypisany odliczałam Vat
W jaki sposób to rozliczyć ew. czy mogę wcześniej zrobic (firma 1 osobowa ) jakiś remanent likwidujący te przedmioty ,,, ?

Pozdrawiam serdecznie i proszę o odpowiedź

Ponadto działam w Towarzystwie, któremu udzieliłam 1000 zł darowizny jako osoba prywatna ( mam dowód wpłaty) co mogę z tego mieć jeśli dochód w zeznaniu małzonków wykazuje tylko mój maz
  • likwidcja firmy podatek vat Autor: ~basik