Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  70,00 zł , zmiana od tamtej pory: 4,86%
W zasadzie rzadko tu pisuję ponieważ poziom merytoryczny większości postów jest poniżej poziomu poziomu dyskusji politycznych - a to jest już spore osiągnięcie. No ale wiem, że zagląda tu od czasu do czasu parę rezolutów. (Jeśli rozumiesz słowo "rezolut" to jest duża szansa, że ten post jest dla Ciebie).

Lejąca się krew tutaj w ost. paru sesjach napawa mnie optymizmem. Zawsze się zastanawiałem nad tym: "a co jeśli ludzie zmądrzeją, zaczną inwestować a nie grać, zrezygnują z CFD, Forexa itd.? Na czym będzie zarabiał XTB? Widząc co się dzieje na parkiecie i podbudowany wypocinami na tym forum wiem, że nie ma się o co martwić. Ludzie ciągle będą tracić pieniądze. Nie żeby musieli gdyż giełda nie jest grą a tym bardziej o sumie zerowej ale jak widać "wielu musi inaczej się udusi", parafrazując fragment piosenki.

Każdy inwestor wie, że dla akcji horyzont to minimum 5 lat. A w wielu przypadkach horyzont sprzedaży to "nigdy". Mówił o tym Buffet, Munger, Lynch i wielu innych, którzy odnieśli sukces ale wciąż są tacy którzy wolą wierzyć anonimowym "expertom" na jakie profesjonalnym forum. Po drugie - wyłączamy emocje i włączamy myślenie.

Ci, którzy tak jak ja są od wielu lat na XTB i przeszli te wszystkie ABB, Hiszpanie i nie wiadomo co jeszcze wiedzą o czym mówię.
Podstawowe pytanie nie brzmi jak się zachowa kurs, gdyż ten - pomijając emocjonalne fluktuacje - jest pochodną (w długim okresie) kondycji firmy.

Nie podam gotowej wyceny ale ... proszę sobie policzyć jak kształtowało się przez ostatnie 9 lat FCFE, czyli ile spółka generowała gotówkę, jak wygląda trend (wystarczy zwykła regresja liniowa) i przede wszystkim proszę zwrócić uwagę na ROIC (hint: spółka jest wyjątkowo małokapitałochłonna).

Nawet gdyby spółka już nie rozbudowywała swojego potencjału i ograniczyła nakłady marketingowe to obecne przychody, przy takich nakładach kapitału i takiej polityce dywidendowej są więcej niż satysfakcjonujące.

Zagrożenia są te same od lat: regulacje zewnętrzne, kompromitacja techniczna (np. awarie serwerów, włamanie), defraudacje itd.

Podsumowując: policz sobie dobrze fundamenty, nie czytaj ludzi wyzywających innych, weryfikuj pozostałe (w tym i tę wiadomość), uzbrój się w cierpliwość i baw się dobrze!

Samych sukcesów finansowych.
  • Kilka uwag Autor: ~dr_E_Konom

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
XTB 0,00% 86,26 2026-02-06 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.